Νέα δικαστική αμφισβήτηση για τη συνταγματικότητα του Patriot Act στις ΗΠΑ
Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όρεγκον διατάξεις του αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου Patriot Act που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αφορμή η υπόθεση Αμερικανού που είχε εμπλακεί στις επιθέσεις της Μαδρίτης.
51
Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όρεγκον διατάξεις του αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου Patriot Act (Πατριωτικού Νόμου) που εισήγαγε η κυβέρνηση Μπους μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Αφορμή για την ετυμηγορία αποτέλεσε η υπόθεση του Μπράντον Μέφιλντ από το Όρεγκον, ο οποίος ενεπλάκη στις βομβιστικές επιθέσεις του 2004 στα τρένα της Μαδρίτης που προκάλεσαν το θάνατο 191 ατόμων. Ο κατηγορούμενος τελικώς απαλλάχθηκε.
«Για παραπάνω από 200 χρόνια, αυτή η χώρα ήταν προσκολλημένη στο κράτος δικαίου με απαράμιλλη επιτυχία και μία αλλαγή προς μία χώρα που να στηρίζεται σε εξωσυνταγματική εξουσία απαγορεύεται» αναφέρει η δικαστής Αν Έικεν στην απόφαση της.
Η δικαστής κρίνει ότι συγκεκριμένες προβλέψεις του Πατριωτικού Νόμου παραβιάζουν τη συνταγματική προστασία απέναντι στις έρευνες και τις συλλήψεις χωρίς προφανή αιτία.
Ο Μέιφιλντ είχε συλληφθεί ως ύποπτος αφού ισπανικές και αμερικανικές Αρχές συμφώνησαν στη διαπίστωση ότι το δαχτυλικό του αποτύπωμα βρέθηκε κοντά στον τόπο των επιθέσεων, σε μία τσάντα που περιείχε τους πυροκροτητές.
Σύμφωνα με τη δικαστή όμως, το FBI είχε κάνει χρήση εξουσιών βάσει του Πατριωτικού Νόμου, προκειμένου να διενεργήσει μυστικές έρευνες στο σπίτι και τα δικηγορικά γραφεία του Μέιφιλντ, να ηχογραφήσει τις συνομιλίες του και να βάλει κοριούς στα γραφεία του, παραβιάζοντας όμως το αμερικανικό Σύνταγμα.
Αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψη του Μέιφιλντ, το FBI παραδέχθηκε ότι η ταυτοποίηση του αποτυπώματος στηριζόταν σε «εικόνα κατώτερης ποιότητας» και τον απάλλαξε από κάθε υποψία.
Όμως εκείνος μήνυσε την κυβέρνηση και κέρδισε αποζημίωση δύο εκατομμυρίων δολαρίων ύστερα από συμβιβασμό, βάσει του οποίου διατήρησε το δικαίωμά του να στραφεί κατά του Πατριωτικού Νόμου.
Ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου έχουν αμφισβητηθεί και σε άλλα κατώτερα δικαστήρια, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής θέση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν το νόμο επειδή επιτρέπει παράνομες έρευνες και άλλες συνταγματικές παραβιάσεις, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των βιβλιοθηκαρίων να παραδίδουν πληροφορίες για τη χρήση των βιβλίων αν ζητηθούν από το FBI.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί αντίδραση και διαμαρτυρίες και ορισμένες βιβλιοθήκες να προχωρούν στην άμεση και διαρκή καταστροφή των αρχείων δανεισμού τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Δουδωνής: Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι πινάκιο δικαστηρίου
- Δώρο Πάσχα: Μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη η καταβολή στον ιδιωτικό τομέα
- Επικοινωνία του Πάπα με τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο – Έκκληση για ειρήνη
- Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα – Οι προγνώσεις των μετεωρολόγων
- Αγορά εργασίας: Τα επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα – Τι δείχνουν οι κενές θέσεις
- Το τελευταίο «αντίο» στον Βασίλη Γκούμα (pics)
- Αφθώδης πυρετός: Δύο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Λέσβο
- Ήττα: Καταρρέει το κατηγορητήριο της Μπλέικ Λάιβλι κατά του Τζάστιν Μπαλντόνι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442