Νεκρός φέρεται ο «εγκέφαλος» της απαγωγής των Νοτιοκορεατών στο Αφγανιστάν
Διοικητής των Ταλιμπάν που ενορχήστρωσε την απαγωγή 23 Νοτιοκορεατών στο Αφγανιστάν βρίσκεται ανάμεσα στους αντάρτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, δηλώνουν Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Διοικητής των Ταλιμπάν που ενορχήστρωσε την απαγωγή 23 Νοτιοκορεατών στο Αφγανιστάν βρίσκεται ανάμεσα στους αντάρτες που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης σε αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, δηλώνουν Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο συγκέντρωση ηγετικών μελών των Ταλιμπάν στο κεντρικό Αφγανιστάν και κατά πληροφορίες υπήρξαν 12 θύματα.
Ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας της επαρχίας Γκάζνι δήλωσε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται ο μουλάς Αμπντάλα Τζαν, τοπικός διοικητής των Ταλιμπάν. Ο ίδιος ανέφερε πως ο τοπικός διοικητής παρακολούθησε όλη την επιχείρηση απαγωγής των 23 Νοτιοκορεατών τον Ιούλιο.
Αφγανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προ ημερών προς σκότωσαν έναν άλλο διοικητή πίσω από τις απαγωγές, όμως ο αρχηγός της αστυνομίας είπε πως ο Αμπντάλα Τζαν βρισκόταν πιο ψηλά στις τάξεις των Ταλιμπάν. Δεν υπήρξε άμεσα επιβεβαίωση από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση ή τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής του ΝΑΤΟ (ISAF).
Συνολικά 23 Νοτιοκορεάτες απήχθησαν στα μέσα Ιουλίου στην επαρχία Γκάζνι, καθώς ταξίδευαν οδικώς στην επαρχία του Γκάζνι, στον οδικό άξονα Καμπούλ-Κανταχάρ. Κατά το διάστημα της ομηρίας τους, οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν δύο άνδρες και απελευθέρωσαν δύο γυναίκες που ήταν βαριά άρρωστες.
Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους κράτησαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες και οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι σταδιακά έως την Παρασκευή με συμφωνία της Νοτίου Κορέας να αποσύρει τους 200 στρατιώτες που διατηρεί στο Αφγανιστάν και να μην επιτρέψει τη συνέχιση του ιεραποστολικού έργου στη χώρα.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,