Σεούλ: Οι καπνιστές που προτιμούν τα στριφτά τσιγάρα τείνουν να καταναλώνουν λιγότερο καπνό, αλλά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των πνευμόνων, συγκριτικά με αυτούς που προτιμούν τα βιομηχανοποιημένα τσιγάρα, σύμφωνα με νορβηγική μελέτη που παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για τον Καρκίνο των Πνευμόνων.

Η Δρ Χέιντι Ρολκε από το Νοσοκομείο Σορλαντετ εξηγεί ότι ο καρκίνος των πνευμόνων είναι εκ των συχνότερων, με περισσότερα από 570.000 άτομα να αποβιώνουν ετησίως στην Ασία. Παγκοσμίως γίνεται αιτία θανάτου 1,3 εκατομμυρίων ατόμων τον χρόνο.

Πάνω από το 80% των ασθενών που είχαν καρκίνο των πνευμόνων στην μελέτη των 33 ατόμων κάπνιζαν κυρίως στριφτά τσιγάρα. Τα τσιγάρα αυτά τείνουν να είναι σχετικά χαλαρά γεμισμένα με καπνό, αλλά έχουν περισσότερη νικοτίνη και περιεχόμενο πίσσας διότι τυλίγονται χωρίς φίλτρο.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν προκύψει και από μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, όπου προέκυψε ότι το ποσοστό καρκίνου ήταν υψηλότερο μεταξύ των ισπανικής καταγωγής γυναικών στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ που κάπνιζαν στριφτά τσιγάρα.

health.in.gr