
Μειώνονται οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου
Περιορίζονται σταδιακά οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, καθώς η πιστωτική κρίση επηρεάζει -άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό- και την πραγματική οικονομία.
27
Περιορίζονται σταδιακά οι πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, καθώς η πιστωτική κρίση επηρεάζει -άγνωστο ακόμα σε ποιο βαθμό- και την πραγματική οικονομία.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεψαν ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 4%. Οι αναλυτές δίνουν πιθανότητες 40% στην αύξηση, έναντι 75% πριν από δύο εβδομάδες.
Οι ανησυχίες για το μέγεθος της έκθεσης στις απώλειες στην αμερικανική αγορά στεγαστικών ενυπόθηκων δανείων ταρακούνησαν τις αγορές στη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στις μετοχές, ενισχύοντας τα ομόλογα και περιορίζοντας τη ρευστότητα στο παγκόσμιο σύστημα.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η ΕΚΤ θα αφήσει όλες τις πιθανότητες ανοιχτές, όταν θα αποφασίσει για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.
Υπέρ της μη αύξησης των επιτοκίων συνηγορούν οι συνθήκες νευρικότητας στις αγορές, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη (0,3% στο δεύτερο έναντι 0,7% στο πρώτο τρίμηνο), η υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η αύξηση-ρεκόρ της προσφοράς χρήματος (δείκτης Μ3) τον Ιούλιο.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός, αν και παραμένει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ (2%), εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα ενισχυθεί περαιτέρω.
* Η επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης και οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες είναι πολύ πιθανές μετά την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων δανείων, αλλά αυτό δεν αναμένεται να σταματήσει την οικονομική ανάκαμψη,εκτιμά ο Ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια.
«Είναι πολύ πιθανό να έχουμε χαμηλότερη πιστωτική ανάπτυξη, αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες από ό,τι είχαμε τελευταία» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πάνω από πέντε χιλιάδες εκτοπισμένοι στην Αϊτή εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών
- Έρευνα: Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην κίνηση και την ψυχική υγεία;
- Ελλιπής ο εμβολιασμός ενηλίκων – Αγνοούν τους κινδύνους και την ανάγκη εμβολιασμού οι Έλληνες
- Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας – Πού θα έχει βροχές και καταιγίδες
- Γιατί μια μούμια να κρύβει μέσα της απόσπασμα της «Ιλιάδας»;
- Αυτή είναι η μια λέξη που μας καταπιέζει


