Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Ζωσμένες στις φλόγες παραμένουν η Πελοπόννησος και η Εύβοια, παρ όλο που από το βράδυ της Δευτέρας άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των πύρινων μετώπων. Χωριά κινδυνεύουν, απελπισία και οργή κατακλύζουν τους κατοίκους. Στους 63 νεκρούς ο βαρύτατος απολογισμός, χιλιάδες οι άστεγοι και χωριά αφανισμένα. Το χωριό Σέττα απειλεί η φωτιά στην Εύβοια.
Διαβάστε τις απόψεις των αναγνωστών...

51

Ζωσμένες στις φλόγες παραμένουν η Πελοπόννησος και η Εύβοια, παρ όλο που από το βράδυ της Δευτέρας άρχισε να μειώνεται ο αριθμός των πύρινων μετώπων.

Χωριά κινδευνεύουν, απελπισία και οργή κατακλύζουν τους κατοίκους. Στους 63 νεκρούς (61 επισήμως επιβεβαιωμένοι) ο μέχρι στιγμής βαρύτατος απολογισμός. Χιλιάδες άστεγοι, 110 χωριά έχουν καταστραφεί. Παγκόσμιο σοκ για την Αρχαία Ολυμπία, όπου υπάρχει αναζωπύρωση σε γύρω χωριά…

Σε σχετική ύφεση το βράδυ της Δευτέρας οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Η φωτιά στην Εύβοια κατευθύνεται στο χωριό Σέττα.

hspace=10

Ακόμα 23 χωριά εκκενώθηκαν λόγω των πυρκαγιών στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας.

Από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής έως τις 06:00 της επόμενης είχαν εκδηλωθεί 89 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα (συνολικά 35 νέες πυρκαγιές από τις 06:00 έως τις 19:00 τη Δευτέρα).

Τηλεφωνική γραμμή για τους πυροπαθείς: 1555 (λειτουργεί από το πρωί της Τρίτης) 

Αναλυτικά τα μέτωπα της πυρκαγιάς

Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για 63 νεκρούς στην ασύλληπτη αυτή εθνική τραγωδία, όμως υπήρξαν πληροφορίες για άλλους δύο θανάτους από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει για τέταρτη μέρα τη χώρα.

Δεν τελειώνει η αγωνία για τους κατοίκους από την Ηλεία, τη Μεσσηνία και την Αρκαδία έως την Εύβοια. Εφιαλτικό σενάριο είναι να περάσει η πυρκαγιά στο Όρος Μαίναλο.

Πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη στα πύρινα μέτωπα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Αγωνιώδεις εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια μέσω τηλεόρασης…

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι -μόνο στην περιοχή της Ζαχάρως ξεπερνούν τους 1.000. Εκατοντάδες είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους για να μην καούν ζωντανοί, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να εγκαταλείψουν χωριά υπό εκκένωση, μην θέλοντας να αφήσουν πίσω το σπίτι και τα κτήματά τους.

hspace=10ΗΛΕΙΑ: Σε ύφεση το βράδυ της Δευτέρας το μέτωπο ανάμεσα στην Κρέστενα και το χωριό Γρύλλος, το οποίο τελικά σώθηκε. Σε ύφεση και οι πυρκαγιές στα χωριά Φρίξα και Λάλας, τα οποία κάηκαν, κινδυνεύει όμως το Πλουτοχώρι.

Οι φωτιές παραμένουν πάντως στους δήμους Ωλένης, Ζαχάρως, στα ορεινά της Αμαλιάδας, στην κοινότητα Φυσούνι και στην Ανδρίτσαινα, η οποία εκκενώθηκε το μεσημέρι. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα νότια της Ζαχάρως, κοντά στον ποταμό Νέδα. 

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι για την εκκένωση χωριών ιδιαίτερα στο νομό Ηλείας. Στην εκκένωση της Ανδρίτσαινας προχώρησαν το μεσημέρι οι Αρχές.

Ένα ελικόπτερο Chinook και ένα Super Puma απογειώθηκαν για απεγκλωβισμό κατοίκων από τη Σκυλούντα και ένα Super Puma απογειώθηκε για απεγκλωβισμό κατοίκων από την Αρπάσια Χαλιάς και στη Φρίξα.

Στην Ηλεία εκκενώθηκαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 11 χωριά και συγκεκριμένα Σουράκι, Ροδιά, Ανδρίτσαινα, Λινίσταινα, Πετράλωνα, Αγ.Γεώργιος, Περιβόλα, Δρογώνι, Καστρούγα, Φιγαλεία και Στόμιο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έως αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν αποτεφρωθεί στην Ηλεία πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ είχαν εκκενωθεί 69 χωριά. Μόνο δύο από τα 18 χωριά του δήμου Ζαχάρως είχαν γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα άλλα έχουν σχεδόν καταστραφεί.

hspace=10Η Αρχαία Ολυμπία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, ενώ σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στα χωριά Πλάτανος, Μιράκα, Πελόπιο, Χελιδόνι, Δούκα, Μηλιές, Κρυονέρι και Πουρνάρι. Παγκόσμιο σοκ προκάλεσαν οι φλόγες που κύκλωσαν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε.

ΑΡΚΑΔΙΑ: Το βράδυ της Δευτέρας οι πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση. Υπό έλεγχο η φωτιά από τον Κάνδαλο προς την Μανθυρέα της Τεγέας. Βρέχει στην περιοχή της Τεγέας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε περίπου στις 16:30 σχεδόν μέσα στην πόλη της Μεγαλόπολης, στην είσοδο από την πλευρά της Γορτυνίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Γορτυνίας, όπου δίνεται κυριολεκτικά σκληρή μάχη για να μη λάβει η φωτιά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι κοντά στην Μεγαλόπολη και πλησίον του αρχαίου θεάτρου της πόλης, κατασβέστηκε πλήρως, αργά το απόγευμα.

Δύσκολή ήταν η αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου στον Ίσαρη. Η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό και έκαψε σπίτια, προτού τεθεί υπό μερικό έλεγχο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Σε ύφεση βρίσκονται οι φωτιές σε Βάγγου και Χράνους.

Η πυρκαγιά από την Ηλεία πέρασε στον νομό Αρκαδίας με αποτέλεσμα να εκκενωθούν έξι χωριά του δήμου Γόρτυνος.

Στην Αρκαδία εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά: ΚοτίλιΠαλατού, Παλαιόκαστρο και Μουζιά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Φωτιές βρίσκονται σε εξέλιξη στη Μεσσηνία, αν και οι περισσότερες βρίσκονται το απόγευμα σε ύφεση. 

hspace=10Στο Κορφοβούνι Ταϋγέτου υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην οποία δίνεται μάχη. Η πυρκαγιά συνεχίζεται στην Αρτεμισία, ενώ υπάρχουν πολλά χωριά στα σύνορα του χωριού με την Αρκαδία με εστίες επικίνδυνες για αναζωπυρώσεις. 

Το μέτωπο της φωτιάς από την Ηλεία πέρασε στη Μεσσηνία και χρειάστηκε να εκκενωθούν 8 χωριά: Αμπελώνας, Στάσιμο, Σκληρός, Μαυρομάτι, Νέδα, Πέτρα, Μαρίνα και Κακαλέτρι

Η φωτιά που καίει στον Ταΰγετο από το μεσημέρι της Πέμπτης έχει αποτεφρώσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 60.000 στρέμματα δάσους. Το μεσημέρι της Κυριακής η φωτιά έφθασε έως τη συνοικία των Γιαννιτσάνικων στην Καλαμάτα, καίγοντας τις αυλές σπιτιών.

ΛΑΚΩΝΙΑ: Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής στην Αρεόπολη βρίσκεται σε ύφεση έχοντας κατακάψει όλη την περιοχή έως το Νέο Οίτυλο. Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιέργειες έχουν γίνει στάχτη στον Πάρνωνα. Καταστράφηκαν σπίτια και εκκενώθηκαν χωριά.

Υπό έλεγχο τα μέτωπα σε Πάρνωνα και Ταΰγετο στη Λακωνία.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Βελτιωμένη η κατάσταση στο νομό, καθώς τα μέτωπα σε Καλέτζι και Σολυγεία βρίσκονται σε ύφεση.

ΕΥΒΟΙΑ: Η κατάσταση  παραμένει δύσκολη, καθώς η φωτιά στα Στύρα κατευθύνθηκε προς το Μαρμάρι (10 χλμ από την Κάρυστο). Δραματική κατάσταση το βράδυ έξω από το χωριό Σέττα, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν.

hspace=10Μέτωπα της πυρκαγιάς μαίνονται επίσης σε Μισοχώρι, Στύρα, Αλιβέρι, Μίστρο, Θεολόγο στην περιοχή της Ερέτριας, Πόρτο Λάφι, Ανδρογιάννη και Κύμη.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές των τελευταίων ημερών στους δήμους κεντρικής και νότιας Εύβοιας, στους δήμους Διρφύων, Στυρέων, Κονίστρων, Ταμυναίων και Αμαρυνθών.

Οι υπόλοιπες πυρκαγιές

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας, τέσσερις πυρκαγιές μαίνονται στην Ήπειρο, από τις 50 που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο τριήμερο: Στο Δίκορφο Ιωαννίνων, στον Τσαμαντά Φιλιατών και τον Κάτω Αετό Σαγιάδας Θεσπρωτίας και στο δήμο Ανωγείων στη θέση «Χάλασμα». 

Υπο μερικό έλεγχο είναι οι φωτιές στις περιοχές Κακόλακου Ιωαννίνων, Σκουληκαριάς, Δημαργιού, Θεοδώριανων, Μύτικα, Καστριού, Καλεντίνης, Ασφεδουκλίας και Ακρωτηρίου Αρτας και στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Το ευτύχημα είναι ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.30 το μεσημέρι στην περιοχή Παλαιοχωράκι Ναυπάκτου. Φωτιά και στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τέθηκε σε μερικό έλεγχο το βράδυ.

Νέα φωτιά ξέσπασε και στου Παπάγου, κοντά στο νεκροταφείο Χολαργού. Στον τόπο της πυρκαγιάς έσπευσαν 15 οχήματα της Πυροσβεστικής με 45 πυροσβέστες και έγιναν ρίψεις νερού και από ελικόπτερο.

Νέα πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε γρήγορα στο Καλέντζι Μαραθώνα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που εκδηλώθηκε στην Αλβανία και επεκτάθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Αγκαθωτό του δημοτικού διαμερίσματος Βροντερού του δήμου Πρεσπών Φλώρινας. Στο Αγκαθωτό η μάχη το βράδυ της Δευτέρας.

Συλλήψεις

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, μια γυναίκα συνελήφθη για εμπρησμό στη Φλώρινα, και τρεις για εμπρησμό από αμέλεια στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Ένας ακόμα ύποπτος εντοπίστηκε από κατοίκους της Κρέστενας και κρατείται στον Πύργο.

hspace=10Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης καλεί όποιον έχει πληροφορίες να επικοινωνεί:

· Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λάρνακος 18-Περιστέρι, στο 210 5790130
· Με το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο 199
· Με τη Δ/νση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), Λ. Αλεξάνδρας 173-Αθήνα, στα τηλέφωνα 170 και 1014.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Ως προς την ξένη βοήθεια σε εναέρια μέσα, αναμένονται συνολικά 31 αεροσκάφη και ελικόπτερα από χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ μετά την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης -κάποια εξ αυτών θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα.

Με άλλα τέσσερα οχήματα και 30 δασοπυροσβέστες ενισχύει η Κύπρος τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Η κυπριακή βοήθεια έχει ήδη φθάσει στην Αθήνα με δύο πτήσεις αεροσκαφών C-130.

Ήδη 60 Κύπριοι πυροσβέστες επιχειρούν στην Εύβοια, 60 Γάλλοι πυροσβέστες στη Σπάρτη και 25 Ισραηλινοί στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ από τα εναέρια μέσα, δύο ισπανικά και ένα ιταλικό αεροσκάφος επιχειρούν στο Μίστρο Εύβοιας, δύο γαλλικά αεροσκάφη στο Ισαρη Αρκαδίας και άλλα δύο γαλλικά στο Ακοβο του ίδιου νομού, ενώ μέχρι το βράδυ σήμερα αναμένονται να φθάσουν στη χώρα μας τρία Super Puma από την Ολλανδία, τέσσερα Super Puma από την Ελβετία, ένα M17 από τη Ρουμανία και τρία ελικόπτερα Sikorsky από τη Γερμανία.

hspace=10Η Φινλανδία έθεσε τη Δευτέρα στη διάθεση των ελληνικών αρχών άνδρες και τρία ελικόπτερα.

Όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, η προσπάθεια συνδρομής προς την Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη που έχει υπάρξει ποτέ στην ΕΕ προς κράτος-μέλος.

Ένα ακόμα πυροσβεστικό αεροσκάφος αναχώρησε το πρωί από την Τουρκία.

Τέλος, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Κέισι, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας για το θέμα έτσι ώστε να δούμε τι είδους βοήθεια μπορεί να φανεί χρήσιμη και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να την προσφέρουμε, και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε να ανακοινώσουμε κάποια συγκεκριμένα σχέδια».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024