Σε φιλικό και ανεπίσημο τόνο οι συνομιλίες Μπους – Πούτιν στο Μέιν
Μία μακρά «φιλική» συζήτηση σε «ευχάριστη ατμόσφαιρα» είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Μπους στο Μέιν πριν αρχίσουν να εξετάζουν από τη Δευτέρα τα σοβαρά ζητήματα που τους χωρίζουν με αιχμή του δόρατος την αντιπυραυλική ασπίδα.
Μία μακρά «φιλική» συζήτηση σε «ευχάριστη ατμόσφαιρα» είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Ρωσίας στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Μπους στο Κενενμπάνκπορτ του Μέιν πριν αρχίσουν να εξετάζουν από τη Δευτέρα τα σοβαρά ζητήματα που τους χωρίζουν με αιχμή του δόρατος την αντιπυραυλική ασπίδα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφθασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα). Το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο Πόρτσμουθ και από εκεί μετέβη με ελικόπτερο στο Κένενμπανκπορτ στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ για μία «σύνοδο κορυφής του αστακού», όπως «βαφτίστηκε» από τη σπεσιαλιτέ της περιοχής.
Ο Μπους και η σύζυγός του Λόρα υποδέχθηκαν τον Πούτιν μόλις κατέβηκε από το αυτοκίνητο. Ο Ρώσος πρόεδρος συνοδευόταν από τον Μπους τον πρεσβύτερο, στον οποίο ανήκει η εξοχική κατοικία. Είχε συναντήσει τον Πούτιν κατά την άφιξή του στις ΗΠΑ και επιβιβάσθηκε μαζί του στο ελικόπτερο που τους μετέφερε στο Κένεμπανκπορτ.
Μετά τις φωτογραφίες και τους ασπασμούς με τη Λόρα, τη μητέρα του Αμερικανού προέδρου Μπάρμπαρα και την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο Πούτιν οδηγήθηκε από τον Μπους στην παραλία για μια βόλτα με σκάφος.
Ο Λευκός Οίκος θέλει να δώσει χαλαρό τόνο σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση που γίνεται με πρωτοβουλίου του ίδιου του Ρώσου προέδρου. Σε μια ένδειξη άνετων σχέσεων η Λόρα Μπους δεν …δίστασε να διορθώσει το πέτο του σακακιού του Πούτιν, ο οποίος έφτασε χωρίς γραβάτα και με ένα μπουκέτο λουλούδια στο χέρι για να της προσφέρει.
Πάντως, ενώ ο Μπους φιλοξενεί τον «φίλο Βλαντιμίρ» στο σπίτι όπου περνούσε τα καλοκαίρια του όταν ήταν παιδί, οι σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία βρίσκονται στο χειρότερο σημείο εδώ και πολύ καιρό με κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης τα σχέδια των ΗΠΑ για επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τσεχία και την Πολωνία.
Στενοί συνεργάτες του Ρώσου ηγέτη δήλωσαν πως οι δύο προέδροι είχαν το βράδυ της Κυριακής μία μακρά «φιλική» συζήτηση με στόχο να χαλαρώσει η ατμόσφαιρα προτού αρχίζουν να εξετάζουν από τη Δευτέρα τα σημαντικά και ακανθώδη ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Η συζήτηση διήρκεσε περίπου «δύο ώρες σε κλίμα και ύφος εντελώς ανεπίσημο, σε μία εύχαριστη ατμόσφαιρα»τόνισε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που παρέστη στη συνάντηση των δύο προέδρων.
Μία σειρά από συμφωνίες έχουν προετοιμαστεί για την επίσκεψη του Πούτιν στις ΗΠΑ, όμως εναπόκειται πλέον στον Ρώσο ηγέτη η απόφαση πότε θα τις ανασύρει και θα τις θίξει, επισήμανε ο Λαβρόφ.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν από την άφιξη Πούτιν περίπου 1.500 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην εξοχική κατοικία της οικογένειας Μπους για να υπενθυμίσουν στον Αμερικανό πρόεδρο την αυξανόμενη αντίθεση της αμερικανικής κοινής γνώμης στον πόλεμο στο Ιράκ.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία κατά μήκος της Όσεαν Αβενιου προς την κατοικία των Μπους χτυπώντας τύμπανα και κρατώντας πανό με το έμβλημα της ειρήνης. Φώναζαν «Παραπέμψτε τον Μπους, παραπέμψτε και τον Τσένι»…