Ανοιχτό ενδεχόμενο για συμβιβασμό στο θέμα του Κοσόβου άφησε ο Σέρβος πρόεδρος
H Σερβία είναι έτοιμη για «συμβιβασμό» σχετικά με το Κόσοβο, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπ.Τάντιτς, προειδοποιώντας ότι η ανεξαρτησία της περιοχής θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. Η ΕΕ ζητά να μην υπάρξει μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας από τους Κοσοβάρους.
91
H Σερβία είναι έτοιμη για έναν «συμβιβασμό» σχετικά με το Κόσοβο, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς την Παρασκευή, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η ανεξαρτησία της περιοχής θα αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη.
«Η βασική θέση του Βελιγραδίου είναι να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας» δήλωσε ο Μπόρις Τάντιτς σε συνάντηση απεσταλμένων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.
«Την ίδια στιγμή, πιστεύουμε ότι σε περαιτέρω συζητήσεις (με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου) μπορούμε να καταλήξουμε σε μία συμβιβαστική λύση που θα είναι αποδεκτή από όλους» προσέθεσε.
Ο Σέρβος πρόεδρος είπε επίσης ότι το Κόσοβο δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Ρωσίας, αλλά και της Ευρώπης και προσέθεσε ότι η Σερβία δεν θέλει να αποτελεί τμήμα του προβλήματος, αλλά της λύσης.
Παράλληλα η ΕΕ κάλεσε την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να μην προχωρήσει σε μία «ανεύθυνη» μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Σερβία, μετά την απόρριψη του αναθεωρημένου ψηφίσματος από την Ρωσία. Το ψήφισμα, που έχει διαμορφωθεί στη βάση του σχεδίου του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι, δίνει παράταση τεσσάρων μηνών στην εφαρμογή του σχεδίου ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Εν τω μεταξύ, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε περίπτωση που η Ρωσία απορρίψει το σχέδιο και εκεί, τότε ίσως οι ΗΠΑ στηρίξουν μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Η μυστική ζωή του Μάικλ Τζάκσον ως «Τζο», Μάρτυρα του Ιεχωβά – Για τη «σωτηρία της ψυχής»
- Ασύλληπτα χρήματα: Πόσα πήραν οι Μέσι, Ρονάλντο, Εμπαπέ και Βινίσιους για τη διαφήμιση της Lego (pic)
- Σύνοδος Πρυτάνεων: «Όχι» των φοιτητών σε ιδιωτικά ΑΕΙ και διαγραφές
- Τουρνάς: Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και το φετινό καλοκαίρι – Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Ολυμπιακός: Η κατάρα της πρώτης θέσης (και άλλες κουταμάρες)
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442