Ένας Ίνκα ήταν το πρώτο θύμα πυροβολισμού στη Αμερική
Οι αρχαιολόγοι που μελετούσαν ένα νεκροταφείο των Ίνκας κοντά στη Λίμα του Περού δεν περίμεναν να βρουν τρύπες από σφαίρες στα κρανία των νεκρών. Τελικά, όμως, βεβαιώθηκαν ότι βρήκαν το πρώτο θύμα πυροβολισμού στην αμερικανική ήπειρο, αναφέρει το National Geographic.
36
Οι αρχαιολόγοι που μελετούσαν ένα νεκροταφείο των Ίνκας κοντά στη Λίμα του Περού δεν περίμεναν να βρουν τρύπες από σφαίρες στα κρανία των νεκρών.
Ο αρχαιολόγος Γκιγιέρμο Κοκ, επικεφαλής των ερευνών, αρχικά νόμιζε ότι το κρανίο με τις ολοστρόγγυλες τρύπες στην μπροστινή και πίσω πλευρά είχε σκοτωθεί πρόσφατα από σφαίρα. Σύντομα, όμως, συνειδητοποίησε ότι αυτό ήταν αδύνατο.
Αυτό που έφερε στο φως ο ερευνητής ήταν πιθανώς το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα πυροβολισμού στο Δυτικό Ημισφαίριο, αναφέρει το National Geographic.
Τα οστά χρονολογούνται στις αρχές του 16ου αιώνα, όταν οι Ισπανοί κονκισταδόρες κατακτούσαν την αυτοκρατορία των Ίνκας. Οι πολυάριθμοι τάφοι ήταν ρηχοί και τα σώματα είχαν τυχαίες στάσεις, ένδειξη ότι είχαν βίαιο θάνατο και θάφτηκαν βιαστικά. Ίσως οι Ίνκας να σκοτώθηκαν στη διάρκεια εξέγερσης κατά των κατακτητών το 1536.
Για να βεβαιωθούν ότι πρόκειται για τραύμα από σφαίρα, οι αρχαιολόγοι ζήτησαν τη συνδρομή εγκληματολογικού εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χέβεν στις ΗΠΑ. Το κρανίο μελετήθηκε στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και αποκλείστηκε εξαρχής το ενδεχόμενο το τραύμα να προκλήθηκε από μη πυροβόλο όπλο, για παράδειγμα από σφεντόνα.
Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν γύρω από τις τρύπες του κρανίου ίχνη μετάλλου, τα οποία προήλθαν από βλήμα μουσκέτου.
Το συμπέρασμα είναι ότι μια σφαίρα μουσκέτου, με διάμετρο λιγότερο από 2,5 εκατοστά, χτύπησε το κρανίο από πίσω και εξήλθε από τη μπροστινή μεριά. Το κομμάτι οστού που έλειπε από την τρύπα εξόδου βρέθηκε στο χώμα λίγο πιο πέρα.
«Αυτό αποτελεί πειστική απόδειξη ότι το θύμα σκοτώθηκε από πυροβολισμό, και είναι το πρώτο θύμα πυροβολισμού στην αμερικανική ήπειρο» δήλωσε ο Δρ Κοκ.
Έπειτα από την αναγνώριση του πρώτου θύματος πυροβολισμού, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει δύο ακόμα σκελετούς με τρύπες από σφαίρες, και η έρευνα συνεχίζεται.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κίνηση: «Έμφραγμα» στον Κηφισό – Σε ποιους άλλους δρόμους καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις
- Η δύσκολη εξίσωση με τους ξένους διαιτητές των πλέι οφ τίτλου
- Κρήτη: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 43χρονης – Νεκρός ο πρώην σύντροφός της – Τι λέει ο γιος της αγνοούμενης
- Σήμερα κρίνεται εάν η κυβερνητική παράταξη έχει έστω και επίφαση σεβασμού τους θεσμούς
- ΠΑΣΟΚ: Μετά τους Δελφούς ο Ανδρουλάκης πάει Κάραβελ – Η συνεδρίαση της Κ.Π.Ε., το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και οι νέες ισορροπίες
- Οι Χειμερινοί Κολυμβητές στο Θέατρο «Δόρα Στράτου»
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στις 12 η ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 13 βουλευτών της ΝΔ – Συναγερμός στο Μαξίμου
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τετάρτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442