Ομιλία Μπακογιάννη σε συνέδριο για τα Βαλκάνια με αναφορές στο Κόσοβο
Τον ένατο γύρο συνομιλιών με θέμα «τα Βαλκάνια σαν πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη» που διοργανώνει Μη Κυβερνητική Οργάνωσης, εγκαινίασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Η ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της σταθερότητας του Κοσόβου.
92
Τον ένατο γύρο συνομιλιών στρογγυλής τραπέζης με θέμα «τα Βαλκάνια σαν πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη» που διοργανώνει η μη κυβερνητική οργάνωση «Πρόγραμμα για τις διεθνικές σχέσεις» στην Αθήνα 15 και 16 Ιουνίου, εγκαινίασε η υπουργός Εξωτερικών.
Σε αυτό παίρνουν μέρος πολιτικοί ηγέτες από όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, από την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ, καθώς και αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ.
Στην ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε την όλη εκδήλωση σαν «μια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων για την περιοχή» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια τέτοια εκδήλωση «θα ρίξει νέο φως στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, που βρίσκεται στο δρόμο της προς την Ιθάκη, ένα δρόμο μακρύ και συχνά δύσκολο».
Χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Σερβία και την ΕΕ και χαρακτήρισε εύθραυστη την κατάσταση στην περιοχή, μετά τη λήξη των συγκρούσεων της δεκαετίας του 1990.
Εξάλλου, ως τα δυο σημαντικότερα θέματα χαρακτήρισε την εξασφάλιση σταθερότητας στο Κόσοβο, μέσα από μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση, που θα έχει την υποστήριξη μέσα από απόφαση του ΟΗΕ και χωρίς να τίθενται σφιχτά χρονικά όρια. Και την ανάγκη επίσπευσης των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της περιοχής, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Σχέδιο για τις διεθνικές σχέσεις» Λύδια Πλακς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενεργούς ανάμιξης των βαλκανικών χωρών στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπέδιου και χαρακτήρισε αναγκαιότητα την επίσπευση της ένταξης και των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών και ειδικότερα της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Και δεύτερη αρμάδα στη Μέση Ανατολή στέλνει ο Τραμπ – «Ελπίζω ότι το Ιράν θα κάνει συμφωνία»
- Βενεζουέλα: Ο Ρούμπιο απειλεί με νέα επίθεση εάν η κυβέρνηση δεν συνεργαστεί – Οι ΗΠΑ αμφιβάλουν για τη Ροντρίγκες
- Κυβέρνηση: Με εισαγωγή ψηφοφόρων ψάχνει την ανάκαμψη
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (28/1): «Δράση» με Champions League και ντέρμπι «αιωνίων» στο μπάσκετ γυναικών
- Σκύλος μόνος στο μπαλκόνι: Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία του
- Καλλιθέα: Νέα τραγωδία με βρέφος – Το μετέφεραν συγγενείς του σε ιδιωτικό ιατρείο, χωρίς τις αισθήσεις του


