Για μεταβίβαση οπλισμού στους Ταλιμπάν κατηγορεί ο Ν.Μπερνς την Τεχεράνη
Ο Ν.Μπερνς κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι μεταβιβάζει οπλισμό στους Ταλιμπάν και ότι παρέχει υποστήριξη σε ριζοσπαστικά κινήματα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζητούν ξαναρχίσει ο διάλογος για τα πυρηνικά, αρκεί να αναστείλει το Ιράν το πρόγραμμά του.
95
Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς κατηγόρησε την Τρίτη την Τεχεράνη ότι μεταβιβάζει οπλισμό στους Ταλιμπάν και ότι παρέχει υποστήριξη σε ριζοσπαστικά κινήματα στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ζητούν να αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες για τα πυρηνικά αρκεί το Ιράν να αναστείλει το πρόγραμμά του.
«Το Ιράν μεταβιβάζει αυτή τη στιγμή όπλα στους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν» δήλωσε Νίκολας Μπερνς, ο οποίοςέδωσε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. Ο κ. Μπερνς είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και μέτρα εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αρκεί το Ιράν να λάβει σοβαρά υπόψη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και να αναστείλει το πρόγραμμά του, δήλωσε ο Γκέγκορι Σούλτ απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Ο κ. Σουλτ αναφέρθηκε σε αναστολή των ενεργειών του Ιράν για τον εμπλουτισμό του ουρανίου και την παραγωγή πλουτωνίου που θα οδηγούσε στην παραγωγή ατομικής βόμβας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ΗΠΑ θα συνέχιζαν τις συνομιλίες με το Ιράν πάνω σε ένα ευρύ πλαίσιο διαλόγου, πρόσθεσε ο κ. Σουλτ.
Σε περίπτωση νέας αδιαλλαξίας από την πλευρά της Τεχεράνης, συνέχισε ο κ. Σουλτ, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν και νέες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προοπτική για την οποία ήδη πιέζουν οι ΗΠΑ. «Το Ιράν συνεχίζει να παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις» υπογράμμισε ο κ. Σουλτ.
Νωρίτερα, μέσα στην εβδομάδα η Τεχεράνη είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες με την ΙΑΕΑ. Ο εκπρόσωπος του Ιράν ακύρωσε και συνάντηση με τον πρόεδρο της ΙΑΕΑ, Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι. Το Ιράν έχει σταματήσει να παρέχει στην IAEA πληροφορίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα από τον περασμένο Απρίλιο.
Αναφορές από το Ιράν κάνουν λόγο για επέκταση του προγράμματος και για το ότι το Ιράν είναι έτοιμο να θέσει σε λειτουργία 8.000 συσκευές φυγοκέντρησης ως το τέλος του 2007 από 1300. Ως το τέλος Ιουνίου θα φτάσουν τις 3000.
Οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ άρχισαν για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια τον περασμένο Απρίλιο στην Τεχεράνη.
Ένταση και για τους κρατούμενους
Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη έφερε ξανά στην επιφάνεια το ζήτημα πέντε Ιρανών που συνελήφθησαν από τις αμερικανικές αρχές και κρατούνται στο Ιράκ από τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ τους κατηγορούν ότι προμήθευαν με οπλισμό τις ιρακινές ένοπλες ομάδες. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι πρόκειται για διπλωμάτες.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μποτάκι δήλωσε σχετικά ότι οι ΗΠΑ «θα το μετανιώσουν πικρά» για την κράτηση των πέντε.
Ταυτόχρονα, ανώτατος δικαστικός στην Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών το Ιράν θα αποφασίσει για το αν θα απαγγελθούν κατηγορίες ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι τέσσερις Ιρανοαμερικανοί, που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα στο Ιράν. Κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν την εκ των έσω υπονόμευση του καθεστώτος του Ιράν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στο Ρέθυμνο
- Σοκ στους Λέικερς με Ντόντσιτς: Νοκ-άουτ από το υπόλοιπο της regular season, αγωνία για τα playoffs
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου
- Αυτοί οι έξι Βέλγοι το 1986 καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε σήμερα
- «Ο καιρός του Πάσχα δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη» – Η σύγκρουση δύο προγνωστικών μοντέλων
- Συγκινητικό: Tο τελευταίο μήνυμα στον Ντιόγκο Ζότα από τη σύζυγό του (pic)
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442