Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πολλές διαταραχές ύπνου μπορεί να ενέχουν και σεξουαλικές συμπεριφορές

Πολλές διαταραχές ύπνου μπορεί να ενέχουν και σεξουαλικές συμπεριφορές

Νέα Υόρκη: Μια ευρεία γκάμα των διαταραχών του ύπνου φέρουν και μερικό κίνδυνο μη φυσιολογικών σεξουαλικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή ακόμα και των υπολοίπων ωρών του 24ώρου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Νέα Υόρκη: Μια ευρεία γκάμα των διαταραχών του ύπνου φέρουν και μερικό κίνδυνο μη φυσιολογικών σεξουαλικών συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή ακόμα και των υπολοίπων ωρών του 24ώρου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Οι μη φυσιολογικές σεξουαλικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του ύπνου, γνωστές με τον όρο σεξυπνία, περιλαμβάνουν από τα βογγητά μέχρι και τον αυνανισμό αλλά και τις σεξουαλικές προελάσεις προς τον σύντροφο και όλα αυτά σε μια κατάσταση μεταξύ βαθέος ύπνου και εγρήγορσης.

Η σεξυπνία αναγνωρίζεται επισήμως ως υποτύπος της παραϋπνίας, μιας ομάδας διαταραχών που περιλαμβάνουν την υπνοβασία, το παραμιλητό κατά τη διάρκεια του ύπνου και τους εφιάλτες, μεταξύ άλλων.

Αλλά οι μη φυσιολογικές σεξουαλικές συμπεριφορές μπορούν να επηρεάσουν άτομα με μια ευρεία γκάμα διαταραχών του ύπνου. Έχουν ήδη περιγραφεί σε άτομα με διαταραχές ύπνου όπως η παραϋπνία, η σοβαρή αϋπνία και το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι σεξουαλικές συμπεριφορές δεν είναι σεξυπνία, αλλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ωρών που το άτομο είναι ξύπνιο.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κάρλος Σενκ του Κέντρου Διαταραχών του Ύπνου της Περιοχής της Μινεσότα, ένα παράδειγμα είναι το σύνδρομο Kleine-Levin, μια σπάνια διαταραχή που προκαλεί επαναλαμβανόμενες συνόδους περίσσειας υπνηλίας και ύπνου. Οι πάσχοντες από το σύνδρομο αυτό, κοιμούνται για 16 με 24 ώρες, αλλά όταν είναι ξύπνιοι, μερικοί γίνονται εξαιρετικά υπερσεξουαλικοί και χωρίς αναστολές.

Ο ερευνητής προσπαθεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού, απλά καταδεικνύοντας ότι όλες οι γνωστές κατηγορίες διαταραχών του ύπνου ενέχουν κίνδυνο μη φυσιολογικής σεξουαλικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι σημαντικό διότι τα άτομα με αυτά τα προβλήματα μπορούν να μάθουν ότι οι ιδιαίτερες αυτές σεξουαλικές συμπεριφορές έχουν σχέση με τη διαταραχή του ύπνου, μπορούν να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν.

Στην περίπτωση της σεξυπνίας, το πρόβλημα συνήθως είναι διαταραχή της διέγερσης από τον ύπνο χωρίς όνειρα. Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα εν μέρει διεγείρονται από τον βαθύ ύπνο, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε μια κατάσταση μεταξύ ύπνου-αφύπνισης όπου δρουν ασυναίσθητα, με σοβαρά εξασθενημένη κριτική ικανότητα.

Πάντως, οι παραϋπνίες και το σύνδρομο Kleine-Levin είναι οι διαταραχές που συνήθως σχετίζονται με τις μη φυσιολογικές σεξουαλικές συμπεριφορές. Αν και άλλες διαταραχές μπορούν να εμπλέκουν ανάλογες συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές περιπτώσεων ανδρών με αποφρακτική άπνοια ύπνου που οι σύντροφοί τους παραπονέθηκαν ότι προσπαθούσαν να κάνουν σεξ μαζί τους ενώ ροχάλιζαν. Ομοίως, σεξυπνία έχει αναφερθεί και μεταξύ ατόμων που υποφέρουν από σχετιζόμενες με τον ύπνο επιληπτικές κρίσεις.

health.in.gr

Sports in

Το Σαν Μαρίνο… τρολάρει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Παίξτε εναντίον μας, σας παρακαλώ» (pic)

Γέλιο προκαλεί πλέον η κατάσταση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την οποία… γλέντησε και το Σαν Μαρίνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024