Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Βομβιστική επίθεση έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού της Σομαλίας με επτά νεκρούς

Βομβιστική επίθεση έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού της Σομαλίας με επτά νεκρούς

Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε μπροστά στο σπίτι του πρωθυπουργού της Σομαλίας Αλί Μοχάμεντ Γκεντί. Ο Σομαλός πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία. Ο Γκεντί κατηγόρησε για την επίθεση την Αλ Κάιντα.

91

Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας με όχημα που σημειώθηκε μπροστά στο σπίτι του πρωθυπουργού της Σομαλίας Αλί Μοχάμεντ Γκεντί. Ο Σομαλός πρωθυπουργός δεν τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία. Την Αλ Κάιντα κατηγόρησε ο Γκεντί για την επίθεση.

«Το όχημα εξερράγη έξω από τις πύλες του σπιτιού του πρωθυπουργού» δήλωσε αστυνομικός στο πρακτορείο Reuters. «Δεν γνωρίζουμε πως ο βομβιστής καμικάζι κατάφερε να περάσει απαρατήρητος» προσέθεσε. Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε στρατιώτες και δύο πολίτες, ενώ -σύμφωνα με το BBC- τραυματίστηκαν 10 ακόμη άτομα, κυρίως σωματοφύλακες.

Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε σώος σε ασφαλή τοποθεσία.

«Αυτή ήταν μια τρομοκρατική πράξη από την Αλ Κάιντα που στόχευε να σκορπίσει τον φόβο στην κυβέρνηση και τον λαό. Ήμασταν υπομονετικοί για πολύ καιρό» δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Γκεντί σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. «Δεν μπορούμε να συγκατοικούμε πλέον με αυτούς τους τρομοκράτες στο Μογκαντίσου. Πρέπει να τους εξολοθρεύσουμε» προσέθεσε.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Αμυνας της Σομαλίας Σαλάντ Αλί Τζελέ είπε ότι υπεύθυνη για την επίθεση είναι οργάνωση που συνδέεται με το δίκτυο της Αλ Κάιντα. «Ήταν επίθεση αυτοκτονίας. Πρόκειται για τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Σκόπευαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό» δήλωσε ο Σαλάντ Αλί Τζελέ.

Ο Πάντι Ανκούντα, εκπρόσωπος της Αφρικανικής Ένωσης που βρίσκεται στο Μογκαντίσου ανέφερε ότι οι δυνάμεις της Αφρικανικής Ένωσης βρέθηκαν σύντομα στην περιοχή και ξεκίνησαν να απομακρύνουν τους τραυματίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, την Παρασκευή αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε πυραύλους σε ομάδα ξένων μαχητών στην ημιαυτόνομη περιοχή Πούτλαντ στη βόρεια Σομαλία. Σύμφωνα με το CNN, οι επιθέσεις είχαν ως στόχο ύποπτο της Αλ Κάιντα.

Την Κυριακή αξιωματούχος της περιοχής δήλωσε ότι στις αεροπορικές επιδρομές και σε ανταλλαγή πυρών έχασαν τη ζωή τους έξι ισλαμιστές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο