51

Έπειτα από πέντε χρόνια στη βάση του Γκουαντάναμο ο Αυστραλός Ντέιβιντ Χικς, καταδικασθείς από αμερικανικό στρατοδικείο για υποστήριξη της τρομοκρατίας, επέστρεψε στην πατρίδα του όπου θα εκτίσει περιορισμένη ποινή φυλάκισης επτά μηνών προτού αφεθεί οριστικά ελεύθερος.

Ο 31χρονος Αυστραλός εξασφάλισε τη μείωση της ποινής του σε επτά μήνες από επτά χρόνια, υπογράφοντας συμφωνία αποδοχής των κατηγοριών -εξαιρουμένης της κατηγορίας ότι είχε εκ των προτέρων γνώση για τις σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παραδέχθηκε ότι εκπαιδεύθηκε στη βάση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν το 2001 και ότι πολέμησε εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στα τέλη του ίδιου έτους. Η συμφωνία που έκανε ο κατηγορούμενος με το στρατοδικείο περιλάμβανε τον όρο να δηλώσει πως δεν υπέστη βασανιστήρια, ψυχολογικά ή σωματικά, κατά την πενταετή κράτησή του στο Γκουαντάναμο.

Ο Χικς επέστρεψε την Κυριακή στην Αυστραλία όπου θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στη φυλακή της Γιατάλα κοντά στην Αδελαΐδα. Έφυγε από το Γκουαντάναμο με αεροσκάφος μισθωμένο από την αυστραλιανή κυβέρνηση, συνοδεία Αυστραλών σωφρονιστικών υπαλλήλων και του συνηγόρου του, αναφέρει το BBC.

Το αεροσκάφος αναγκάστηκε να πετάξει μέσω Μεξικού, καθώς οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να του επιτρέψουν την είσοδο στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Η πενταετής κράτηση του Ντέιβιντ Χικς στη βάση του Γκουαντάναμο δίχως την απαγγελία κατηγορητηρίου έφερε την κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ κάτω από τεράστια πίεση από την κοινή γνώμη για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του.

Επισημαίνεται ότι ο 31χρονος Αυστραλός είναι ο πρώτος από τους κρατούμενους στο Γκουαντάναμο που τελικώς καταδικάστηκε βάσει της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ