30

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ενημέρωσε τηυν Κυριακή τον Ιρακινό πρωθυπουργό ότι η χώρα του θα μετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, η οποία θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο.

Συγκεκριμένα, η διεθνής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαΐου, στο Σαρμ ελ Σέιχ. Η Τεχεράνη θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ιρανό ομόλογό της στο περιθώριο της διάσκεψης για το Ιράκ.

«Δεν πρόκειται για συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, είναι μια συνάντηση για το Ιράκ και τους γείτονές του και όσα μέρη ενδιαφέρονται να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, μια γνωστή δημοσιογράφος της ιρακινής κρατικής τηλεόρασης, η Αμάλ αλ Μουντεράς, δολοφονήθηκε την Κυριακή έξω από το σπίτι της, στη Βαγδάτη.

Η δημοσιογράφος δέχθηκε τα πυρά ενόπλων. Μεταφέρθηκε βαριά τραυματισμένη σε νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε.

Σημειώνεται ότι από το 2003 έχουν δολοφονηθεί στη χώρα 158 δημοσιογράφοι και άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί.

Στις επιθέσεις του Σαββάτου σκοτώθηκαν πάνω από 150 άτομα, ενώ δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν.

Στην Κερμπάλα σημειώθηκε η αιματηρότερη επίθεση της χθεσινής ημέρας, με 60 νεκρούς και 170 τραυματίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό