
Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου
Παρουσία ορισμένων από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής θεατρικής σκηνής, δεκάδων Ελλήνων ανθρώπων του θεάτρου ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, της σημαντικότερης θεατρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη. Απών, όμως, ο βραβευθείς.
38
Παρουσία ορισμένων από τα σημαντικότερα ονόματα της ευρωπαϊκής θεατρικής σκηνής, δεκάδων Ελλήνων ανθρώπων του θεάτρου (σκηνοθετών, ηθοποιών, κριτικών κ.α) ξεκίνησαν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου, της σημαντικότερης θεατρικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.
Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε το απόγευμα της Πέμπτης στο Βασιλικό Θέατρο ο γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος.
Κορυφαία διοργάνωση για την τέχνη του θεάτρου χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Θεάτρου ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Νικήτας Τσακίρογλου. Στο ιστορικό της διοργάνωσης αναφέρθηκε ο γγ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου Αλ.Μαρτίνεζ, υπενθυμίζοντας πως πρόεδρος στην πρώτη διοργάνωση του 1987 ήταν η Ειρήνη Παπά.
«Οι πολιτικοί λένε ψέματα, όταν δηλώνουν πως δεν έχουν χρήματα για το θέατρο και τον πολιτισμό» τόνισε στην εισήγησή του ο διευθυντής της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης Ελίε Μάλκα, φέροντας ως παράδειγμα το δήμο του Τορίνου στην Ιταλία, που διαθέτει το 3,5% του προϋπολογισμού του στον πολιτισμό.
Λίγο πριν από την έναρξη του εναρκτήριου συμποσίου της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου με θέμα «Βραβεία – Ποιος τα χρειάζεται;» και συντονιστή του τον πρόεδρο της Ενωσης Ιαν Χέρμπερτ, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν με λύπη ότι ο εκ των βραβευθέντων Βερολινέζος σκηνοθέτης Πέτερ Ζάντεκ δεν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραλάβει το βραβείο του.
Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Ζάντεκ (η παράσταση του οποίου με το έργο του Ιψεν «Πέερ Γκιντ» από το Μπερλίνερ Ανσάμπλ δίνεται το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής ) προτίμησε να μείνει στη Γερμανία, προκειμένου να συνεχίσει τις πρόβες του επόμενου έργου του. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που βραβευθείς δεν θα παραλάβει το βραβείο του.
Το βραβείο (συνοδεύεται από 60.000 ευρώ) απονέμεται σε προσωπικότητες ή θεατρικούς θεσμούς, των οποίων το πολιτιστικό έργο έχει συμβάλει στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άννα Πρέλεβιτς: Γέννησε δίδυμα, πριν 18 μέρες και το αποκαλύπτει ανήμερα της γιορτής της μητέρας
- Τσουκαλάς κατά Μητσοτάκη: Αποδεδειγμένα ζει στην εικονική πραγματικότητα των excel του «επιτελικού κράτους»
- «Περιφερόμενος κίνδυνος ο Μητσοτάκης»: Πυρά κομμάτων στην κυβέρνηση και επικρίσεις για την υπόθεση του drone στη Λευκάδα
- «Πάμε μια βόλτα» στο MEGA: Καλεσμένος της Νίκης Λυμπεράκη ο Σωτήρης Τσαφούλιας
- Το όμορφο βίντεο της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τη γιορτή της μητέρας (vid)
- Λειψυδρία: Γιατί οι βροχές δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί – Απώλειες έως 70% στα δίκτυα


