Πολύνεκρες συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών στη ΛΔ του Κονγκό
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη ΛΔ του Κονγκό σε συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πιστών στον Ζαν Πιέρ Μπεμπά. Ο τελευταίος αρνείται να αναγνωρίσει την νόμιμη κυβέρνηση και βρήκε άσυλο στην πρεσβεία της Ν.Αφρικής.
30
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη ΛΔ του Κονγκό σε συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πιστών στον πρώην ηγέτη των ανταρτών Ζαν Πιέρ Μπεμπά.
Ο τελευταίος αρνείται εδώ και ένα χρόνο να αναγνωρίσει την νόμιμη κυβέρνηση και βρήκε άσυλο στην πρεσβεία της Ν.Αφρικής.
Η απόφαση της Νοτίου Αφρικής να δώσει άσυλο στον Μπεμπά προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης του Κονγκό, η οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ν.Αφρικής διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για «προσωρινό μέτρο».
Στη χώρα σταθμεύουν 15 χιλιάδες κυανόκρανοι, οι οποίοι έχουν ήδη απομακρύνει εκατοντάδες κατοίκους από τις περιοχές της Κινσάσα όπου σημειώθηκαν οι συγκρούσεις.
Κυβερνητικές δυνάμεις επανέφεραν την τάξη στην Κινσάσα, σύμφωνα με την ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (MONUC). Σποραδικοί πυροβολισμοί συνέχισαν πάντως να ακούγονται κοντά στο επιτελείο του ΟΗΕ, ενώ 900 περίπου πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή εξαιτίας των συγκρούσεων.
Από το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπεμπά έκανε έκκληση για εκεχειρία, καλώντας την κυβέρνηση σε διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση προέκυψε από εκλογές και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διαπραγματεύεται με αντάρτες.
Από τα πυρά των ενόπλων δεν γλίτωσε και κτίριο, όπου στεγάζονται ξένες πρεσβείες (μεταξύ αυτών και η ελληνική), τράπεζες και η αντιπροσωπεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Άρης – Παναθηναϊκός 102-95: Ο «Αυτοκράτορας»… καθάρισε τους «πράσινους»
- Πυρά ΠΑΣΟΚ σε Μητσοτάκη: Αμυντική στρατηγική χωρίς διαφάνεια και εγχώρια προστιθέμενη αξία
- Η Γιουνάιτεντ νίκησε τη Φούλαμ σε ματς-θρίλερ, «άντεξε» η Φόρεστ με δέκα παίκτες
- Κουρέτας για Αγιόκαμπο: Σε κακοτεχνία οφείλονται προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία – Πλημμύρισαν σπίτια και επιχείρηση
- Κομισιόν: κινεί διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας, για μη έγκαιρη εφαρμογή των κανόνων για τον αμίαντο
- Το όνειρο του Σαλιμπά για την Άρσεναλ

