91

Τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και το Βατικανό συζήτησαν την Τρίτη σε συνάντησή τους στο Βατικανό ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ.

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο ποντίφικας συνομίλησαν στο γραφείο του ποντίφικα για περίπου 25 λεπτά, κυρίως στα Γερμανικά. Ο Πάπας καλωσόρισε τον πρόεδρο Πούτιν στο Βατικανό, χαρίζοντάς του ένα χαρακτικό που απεικονίζει την Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

Ο Β.Πούτιν με τη σειρά του, του έκανε δώρο μια ξύλινη ρωσική εικόνα και τη δίτομη εγκυκλοπαίδεια της Καθολικής Εκκλησίας στα ρωσικά.

«Η συνάντηση, η οποία εκτυλίχθηκε μέσα σε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα, κάλυψε τις εγκάρδιες σχέσεις ανάμεσα στην Αγία Έδρα και την Ρωσική Ομοσπονδία» δήλωσε εκπρόσωπος του Βατικανού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αλλα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, ήταν διεθνή θέματα, ανάμεσά τους και η κατάσταση «στις κρίσιμες ζώνες».

Οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο εκκλησιών εμποδίζουν τον Πάπα από το να μεταβεί στη Ρωσία, μιας και μια τέτοια ενέργεια θα χρειαζόταν την ευλογία του Πατριάρχη Αλέξιου Β. Πριν τη συνάντηση εκπρόσωπος του Β.Πούτιν δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν προτίθεται να λειτουργήσει ως μεσάζοντας ανάμεσα στον Πάπα και τον Πατριάρχη.

Πριν την επίσκεψή του στο Βατικανό ο πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ μετά ακολουθεί δείπνο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, με τον οποίο θα συζητήσει τις διαφωνίες μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας σε μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Μετά την επίσκεψή του στην Ιταλία ο πρόεδρος Πούτιν θα επισκεφθεί την χώρα μας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ