30

Τον τρόπο που εισήλθε ο ιός στη συγκεκριμένη φάρμα της Βρετανίας αναζητούν οι Αρχές, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Επαγρύπνηση και ψυχραιμία, λένε και οι γαλλικές Αρχές.

Ουκρανία και Ρωσία ανέστειλαν τις εισαγωγές πουλερικών από τη Βρετανία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στο Σάφολκ. «Σε κάθε περίπτωση, διερευνούμε τους πιθανούς δρόμους που μπορεί να ακολουθήθηκαν» κατέληξε.

Ήδη, οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική θανάτωση 160.000 πουλερικών, ενώ μέτρα λαμβάνονται και στη γειτονική Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργού Γεωργίας της χώρας Μέρι Κάφλαν.

Στη Γαλλία ο υπουργός Γεωργίας, Ντομινίκ Μπισερό, ζήτησε αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά και ψυχραιμία. Ο ίδιος είπε ότι η αρμόδια Αρχή της χώρας θα συντάξει αναφορά για τους κινδύνους που ενδέχεται να υπάρχουν για τη γαλλική πτηνοτροφία.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος για τη υγεία του ανθρώπου από την εμφάνιση της γρίπης των πτηνών στη φάρμα του Σάφολκ είναι μικρός.

Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας ανακοίνωσε πως χορηγείται προληπτικά το σκεύασμα Tamiflu σε εργαζόμενους που ήλθαν σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά και στους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της σφαγής, αναφέρει το BBC.

Το ασιατικό στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών ευθύνεται για το θάνατο 165 ανθρώπων παγκοσμίως, κυρίως στην Ασία.

Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν είναι εύκολη -μέχρι στιγμής όλοι οι θανόντες είχαν έλθει σε στενή επαφή με άρρωστα πουλερικά.

Θάνατος 17χρονης Αιγύπτιας

Μία 17χρονη Αιγύπτια πέθανε από τον ιό H5N1 της γρίπης των πτηνών, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena, διευκρινίζοντας ότι το θύμα προέρχεται από την επαρχία Φαγιούμ, νότια του Καΐρου.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του φορέα που είναι αρμόδιος να επιβεβαιώσει επίσημα τα κρούσματα του ιού στον άνθρωπο, επιβεβαίωσε ότι η 17χρονη πέθανε από τον ιό H5N1. Πρόκειται για το 12 επιβεβαιωμένο θύμα της νόσου στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η άτυχη νέα πιστεύεται ότι ήλθε σε επαφή με μολυσμένα και νεκρά πτηνά.

Μ.Κυπριανού: Μέτρα χωρίς πανικό

Ο αρμόδιος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η ΕΕ θα καταφέρει να ελέγξει τη γρίπη των πτηνών παρά τα κρούσματα του θανατηφόρου ιού H5N1 σε Βρετανία και Ουγγαρία.

«Ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ. Δεν πρέπει να αισθανόμαστε ποτέ πως είμαστε ασφαλείς. Η Ουγγαρία τον αντιμετωπίζει με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Η Βρετανία κάνει το ίδιο, αλλά θα έχουμε πιθανόν και άλλες εξάρσεις» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μάρκος Κυπριανού.

Ο Κύπριος επίτροπος κατέληξε λέγοντας: «Πέρυσι καταφέραμε να ελέγξουμε τη νόσο. Αισιοδοξώ ότι θα τα καταφέρουμε το ίδιο και φέτος.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ