51

«Δηλητηριώδη, τρομακτικά ψεύδη» χαρακτηρίζει τις εις βάρος του κατηγορίες για βιασμό και κατάχρηση εξουσίας ο Ισραηλινός πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ. Δεν παραιτείται εάν δεν διωχθεί επίσημα, ζητώντας από την Κνεσέτ να αναστείλει προσωρινά την άσκηση των καθηκόντων του.

Ο Μοσέ Κατσάβε αντέδρασε οργισμένα στη διάρκεια «θερμής» συνέντευξης Τύπου. «Μην πιστεύετε το λίβελλο, τη δυσφήμηση, τα ψεύδη. Είμαι ο στόχος μίας από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία του κράτους του Ισραήλ» είπε για να συμπληρώσει πως «θα πολεμήσει μέχρι την τελευταία του πνοή για να καθαρίσει το όνομά του».

Στράφηκε και κατά των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης εκτοξεύοντας κατηγορίες για «κυνήγι μαγισσών». Κάποια στιγμή μάλιστα ούρλιαξε προς δημοσιογράφο της τηλεόρασης, λέγοντας πως θα πρέπει να ντρέπεται για τον τρόπο με τον οποίο καλύπτει το σκάνδαλο, μεταδίδει το Reuters.

Στις δυνατές φωνές για παραίτηση απάντησε με κάλεσμα προς τη Βουλή να αναστείλει μονομερώς την άσκηση των καθηκόντων του. Πάντως, δεσμεύθηκε πως θα παραιτηθεί άμεσα εάν ο γενικός εισαγγελέας προχωρήσει τελικώς στην άσκηση δίωξης εναντίον του με τις κατηγορίες του βιασμού, της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κατάχρησης εξουσίας.

«Δεν διέπραξα καμία από τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι» τόνισε ο Κατσάβ, ο οποίος έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του στον γενικό εισαγγελέα προτού εκείνος λάβει την οριστική απόφαση για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης εις βάρος του.

Λίγα λεπτά αφότου ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Μοσέ Κατσάβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ παρενέβη ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στη θέση του» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press