30

Θέμα νέας αναβολής των εκτελέσεων των δύο συγκατηγορουμένων του Σαντάμ Χουσεΐν έθεσε ο πρόεδρος του Ιράκ, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν γνωρίζει ακριβώς πότε θα εκτελεστεί η θανατική ποινή. «Πρέπει να εξετάσουμε την υπόθεση και να περιμένουμε» είπε.

Ο Ιρακινός πρόεδρος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον νέο πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα του, Ζαλμάι Χαλιζάντ. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Ταλαμπανί ζήτησε νέα αναβολή στην εκτέλεση των δύο συγκατηγορουμένων του Σαντάμ.

«Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να περιμένουμε. Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση.»

Πρόσφατα ο Ταλαμπανί είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρέμβει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ώστε να σταματήσουν οι εκτελέσεις, ακόμα και εκείνη του τέως πρόεδρου του Ιράκ.

Ο Αλ-Τικρίτι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο Αλ-Μπαντάρ καταδικάστηκαν μαζί με τον Σαντάμ Χουσεΐν στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο 148 σιιτών χωρικών στο Ντουτζάιλ, το 1982, μετά από απόπειρα δολοφονίας του πρώην ηγέτη της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press