Η έλλειψη ύπνου μπλοκάρει την παραγωγή εγκεφαλικών κυττάρων
Νέα Υόρκη: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των γλυκοκορτικοστεροειδών που αναστέλλουν τον σχηματισμό νευρώνων στον ιππόκαμπο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ζωικής μελέτης που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Νέα Υόρκη: Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των γλυκοκορτικοστεροειδών που αναστέλλουν τον σχηματισμό νευρώνων στον ιππόκαμπο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ζωικής μελέτης που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Η μελέτη μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση των ανεπιθύμητων γνωστικών επιπτώσεων που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου.
Ο ιππόκαμπος είναι μια εγκεφαλική δομή που εντοπίζεται κάτω από τους κροταφικούς λοβούς, ένας σε κάθε πλευρά του εγκεφάλου, και είναι αναγκαίος για τον σχηματισμό αναμνήσεων γεγονότων από νέες πληροφορίες.
Τα γλυκοκορτικοστεροειδή είναι φυσιολογικά παραγόμενες ορμόνες απαραίτητες για τη διατήρηση της καλής υγείας και χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του οιδήματος και της ερυθρότητας αν ο οργανισμός δεν παράγει επαρκείς ποσότητες. Επίσης χρησιμοποιούνται ως μέρος της θεραπείας για έναν αριθμό ασθενειών όπως οι σοβαρές αλλεργίες ή τα δερματολογικά προβλήματα, το άσθμα ή η αρθρίτιδα.
Η Δρ Ελίζαμπεθ Γκουλντ του Πανεπιστημίου του Πρίνσετον διαπίστωσε ότι 72 ώρες στέρησης ύπνου σε αρουραίους προκαλούσαν πτώση της νευρογένεσης, η οποία συμπίπτει με αύξηση των επιπέδων της κορτικοστερόνης.
Όταν τα επίπεδα των κορτικοστεροειδών διατηρούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα, τα πειραματόζωα που είχαν στερηθεί τον ύπνο δεν είχαν πλέον μείωση της νευρογένεσης στον ιππόκαμπο.
Όταν οι αρουραίοι ετέθησαν υπό παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης τους από την στέρηση ύπνου, τα φυσιολογικά επίπεδα της νευρογένεσης επέστρεψαν σε διάστημα δύο εβδομάδων και περιελάμβαναν παροδική αύξηση του σχηματισμού νέων νευρώνων. Αυτή η διαδικασία δεν φάνηκε να εξαρτάται από τα επίπεδα των γλυκοκορτικοστεροειδών ή την αποκατάσταση των φυσιολογικών προτύπων του ύπνου.
health.in.gr
- Χανιά: Μεθυσμένος οδηγός έπεσε πάνω σε αυτοκίνητα με παιδιά και γονείς έξω από δημοτικό σχολείο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Ακίνητα: Τα ακριβότερα σπίτια στην Αττική: Πού ζητούν πάνω από 3.500 ευρώ/τ.μ.
- Προπόνηση: Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για να αποφύγεις τους τραυματισμούς
- Ιαπωνία: Διαλύθηκε επίσημα η κάτω Βουλή – Προς πρόωρες εκλογές η χώρα
- Παράταση προθεσμιών για τη διάσωση οικοδομικών αδειών με «μπόνους» δόμησης

