Καταβολή επιδοτήσεων ή κινητοποιήσεις τα Χριστούγεννα, διαμηνύουν οι αγρότες
Με κινητοποιήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποιεί η ΓΕΣΑΣΕ, εάν δεν ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου η καταβολή του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καταβολη αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί.
38
Με κινητοποιήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων προειδοποιεί η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας (ΓΕΣΑΣΕ), εάν δεν ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου η καταβολή του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων στους παραγωγούς, όπως είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιώργος Γωνιωτάκης, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Συνομοσπονδίας.
Σχετικά με την καταβολή επιδοτήσεων το μεγαλύτερο πρόβλημα, είπε πως, παρουσιάζεται στις ελαιοκομικές περιοχές (λόγω προβλημάτων στο ελαιοκομικό μητρώο), αλλά και στην κτηνοτροφία.
Σημείωσε πως 1.100.000 παραγωγοί στη χώρα δικαιούνται επιδοτήσεις. Όμως, μέρος των επιδοτήσεων δεν πηγαίνει στους «πραγματικούς αγρότες», δηλαδή σε αυτούς που το εισόδημά τους προέρχεται από τις αγροτικές ασχολίες, αλλά και σε άλλους επαγγελματίες που έχουν καλλιέργειες και παράγουν προϊόντα, είπε ο κ. Γωνιωτάκης. «Για παράδειγμα» τόνισε «κάποιος που είναι γιατρός ή δικηγόρος και παράγει αγροτικά προϊόντα έχει δικαίωμα για επιδότηση».
Πρόβλημα εντοπίζεται και με το λεγόμενο «ποιοτικό παρακράτημα» (σ.σ. είναι χρήματα που περικόπτονται για τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων που θα ενισχύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της γεωργίας). Ο κ. Γωνιωτάκης είπε ότι στο σκέλος αυτός υπάρχει «μεγάλη αδικία» και έφερε ως παράδειγμα τις αροτραίες καλλιέργειες όπου το «ποιοτικό παρακράτημα» είναι 10%. Όπως, σημείωσε, αυτό θα δοθεί σε παραγωγούς που σπέρνουν σκληρό σιτάρι, ενώ δεν θα δοθεί στους παραγωγούς μαλακού σίτου (κυρίως στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας).
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι «το μοίρασμα των δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα» (σ.σ. περικοπή επιδοτήσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν δράσεις υπέρ των νέων αγροτών). Σύμφωνα με τον κ. Γωνιωτάκη, «το υπουργείο δεν απάντησε επίσημα πόσα χρήματα μαζεύτηκαν στο εθνικό απόθεμα και π’ως και σε ποιους μοιράστηκαν».
Η ηγεσία της ΓΕΣΑΣΕ έθεσε και το θέμα της αύξησης στην επιστροφή του ΦΠΑ που λαμβάνουν οι αγρότες από την πώληση των αγροτικών προϊόντων, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πράξη την προεκλογική εξαγγελία της για μείωση του κόστους παραγωγής».
Στο μεταξύ, ο κ. Γωνιωτάκης κατήγγειλε τα εκβιαστικά κυκλώματα, «τα λεγόμενα καρτέλ», που όπως είπε δρουν και σε άλλους διατροφικούς κλάδους, εκτός από το γάλα. Σημείωσε πως η ΓΕΣΑΣΕ ζήτησε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους άλλους αρμόδιους φορείς την εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να παταχθούν τέτοια φαινόμενα. Αναφέρθηκε στην ύπαρξη «βιομηχανίας» μεσαζόντων από την παραγωγή μέχρι τον καταναλωτή.
Όπως είπε, παρατηρείται ακόμη δωδεκαπλάσια απόκλιση μεταξύ της τιμής παραγωγού και της τιμής που φθάνει το προϊόν στον καταναλωτή. Ενδεικτικά ανέφερε την τιμή της πατάτας που «φεύγει» από τον παραγωγό με 10 λεπτά και καταλήγει στον καταναλωτή με περίπου 1 ευρώ, του πορτοκαλιού με επίσης 10 λεπτά τιμή παραγωγού και άνω του ενός ευρώ τιμή πώλησης.
Ακόμη, αναφέρθηκε και σε φαινόμενα «βάπτισης» προϊόντων, τα οποία εισάγονται στην ΕΕ από τρίτες χώρες και στη συνέχεια «πωλούνται ως ευρωπαϊκά». Αυτό, όπως τόνισε, ενέχει και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς σε ορισμένες από τις χώρες προέλευσης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανεπαρκείς.
Για το συνεταιριστικό κίνημα είπε ότι «πρέπει να αφήσει το συνδικαλισμό και να ασχοληθεί μόνο με την παραγωγή, διάθεση, εμπορία των αγροτικών προϊόντων».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Καρφιά» από Αταμάν στους παίκτες: «Κάποιοι μας χάλασαν το σύστημα και δεν αξίζουν να παίζουν εδώ»
- Τσουκαλάς: «Όρος αναγέννησης της χώρας να πάει η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση»
- Ολυμπιακός – Εθνικός Καλαμάτας 11-0: Ασταμάτητες οι Ερυθρόλευκες
- Eurovision 2026: Aκούστε τα 14 υποψήφια τραγούδια του δεύτερου ελληνικού ημιτελικού
- Αγορά εργασίας: Όταν οι εργαζόμενοι «παραιτούνται» από την εύρεση εργασίας
- Μύκονος Betsson – Κολοσσός Ρόδου 67-84: Διπλό για την ομάδα του Λυκογιάννη (vid)
