Αντιρρήσεις και εντός ΝΔ για την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας
Αντιρρήσεις και από βουλευτές της ΝΔ συναντά η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση λίστας Επικρατείας με 100 βουλευτές.
71
Αντιρρήσεις και από βουλευτές της ΝΔ συναντά η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 30. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη διαμόρφωση λίστας Επικρατείας με 100 βουλευτές.
Οι αντιρρήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος διατυπώθηκαν ξεκάθαρα την Τετάρτη στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Όπως γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα Το Βήμα, η προτεινόμενη ρύθμιση για αύξηση του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα αριθμού βουλευτών που εκλέγονται χωρίς σταυρό (προβλέπονται 15, αν και εκλέγονται 12, και προτείνεται να γίνουν 30) συνάντησε τις αντιρρήσεις και βουλευτών της ΝΔ.
Αντίθετα με την αύξηση των εδρών εμφανίστηκαν και τα κόμματα της Αριστεράς και ως εκ τούτου καθίσταται αμφίβολη η τύχη της κυβερνητικής πρότασης κατά την ψηφοφορία στην Oλομέλεια.
O υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο συντονιστής της ΝΔ για το Σύνταγμα Πάνος Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκαν της πρότασής τους για αύξηση των εδρών Επικρατείας, επισημαίνοντας ότι πίσω από αυτή «δεν υποκρύπτεται καμία πρόθεση αλλαγής του εκλογικού νόμου ή οτιδήποτε άλλο».
Ωστόσο, αρκετοί βουλευτές της πλειοψηφίας είχαν άλλη άποψη. O ειδικός εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Σοφία Βούλτεψη, καθώς και οι Α.Φούσας και Απ.Τασούλας, σημείωσαν ότι αρκεί η ισχύουσα διάταξη, ενώ ο Ν.Λέγκας διατύπωσε τη θέση ότι δεν χρειάζονται καν οι βουλευτές Επικρατείας.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μέτρο αποσπασματικό. Oι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν αντίθετοι με την πρόταση της πλειοψηφίας, ενώ τάχθηκαν υπέρ της έναρξης διαλόγου για δομικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
O αρμόδιος συντονιστής του κόμματος Θεόδωρος Πάγκαλος εισηγήθηκε λίστα Επικρατείας 100 βουλευτών, οι οποίοι θα εκλέγονται(για μία φορά) με απλή αναλογική και θεσμοθέτηση 200 μονοεδρικών περιφερειών με εκλογή σε δύο γύρους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΣτΕ: Και με τις παλαιού τύπου ταυτότητες θα εκδίδονται ή ανανεώνονται τα διαβατήρια – Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους
- Η Lady Gaga εκτοξεύει πυρά εναντίον της δράσης της ICE – «Η καρδιά μου πονάει»
- Αποκάλυψη – Στη Γερμανία βρίσκεται η Λόρα – Ταξίδεψε την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της
- Ντον Λέμον: Συνελήφθη από πράκτορες στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε διαμαρτυρία κατά της ICE – «Κάλυπτα τη συγκέντρωση»
- Γαλλία: Εκτενής κάλυψη ΜΜΕ της επίσκεψης Βοτρίν στην Αθήνα – Υψηλό το επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών στην άμυνα
- Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το Αστέρας – Ολυμπιακός

