«Αρωμα» μέτρων εις βάρος της Τουρκίας, εφόσον δεν εξομαλύνει τις σχέσεις με την Κύπρο
Το Δεκέμβριο θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις της Κομισιόν για τις επιπτώσεις εφόσον η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κύπρο. Αυτό συμφωνήθηκε στη συνάντηση των επικεφαλής των γραφείων των «25» επιτρόπων. Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι η έκθεση της Κομισιόν θα είναι αρνητική.
30
Το Δεκέμβριο θα γίνουν γνωστές οι προτάσεις της Κομισιόν για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν η Τουρκία δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των γραφείων των «25» Επιτρόπων.
Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι η έκθεση της Κομισιόν θα είναι αρνητική για την Αγκυρα, η οποία έχει περιθώριο έως τα τέλη του έτους να αναγνωρίσει την Κύπρο.
Το μέτρα που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας θα τα εισηγηθεί η Επιτροπή (εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή της τουρκικής στάσης) λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Έως τότε, η φινλανδική προεδρία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης αποδεκτής από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Κατά τα άλλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται στο κείμενο των συμπερασμάτων για τη διεύρυνση που θα δημοσιοποιήσει την Τετάρτη να χρησιμοποιήσει μάλλον σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία προς τον γενικότερο εκδημοκρατισμό του πολιτικού της συστήματος βραδυπορεί.
Εξίσου σκληρή είναι και η γλώσσα της Επιτροπής στην έκθεση προόδου για την Τουρκία, κυρίως δε σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνδέεται για πρώτη φορά το θέμα του casus belli με τις ρητές υποχρεώσεις της Τουρκίας περί καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης διαφορών, οι οποίες προβλέπονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο του 2005 και στην Εταιρική Σχέση.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται για πρώτη φορά ως «προαπαιτούμενο» για τη μέτρηση της προόδου της Τουρκίας, η ανεπιφύλακτη δέσμευσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται η υποχρέωσή της να επιλύσει τις συνοριακές της διαφορές, βάσει της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών δυνάμει του Χάρτη του ΟΗΕ.
Επιπλέον, στην έκθεση προόδου για την Τουρκία περιλαμβάνεται το σύνολο των σημαντικών θεμάτων ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος (το θέμα Πατριαρχείου, η λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, εκπαιδευτικά δικαιώματα, περιουσιακά ζητήματα, ιδρύματα).
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις στρατού και πολιτικής στην Τουρκία η Επιτροπή επισημαίνει τη συνεχιζόμενη άσκηση πολιτικής επιρροής εκ μέρους του στρατού και το γεγονός ότι υψηλοί αξιωματούχοι αποφαίνονται επί ζητημάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού.
Τέλος, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στην ενίσχυση του κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των στρατιωτικών υποθέσεων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΣτΕ: Και με τις παλαιού τύπου ταυτότητες θα εκδίδονται ή ανανεώνονται τα διαβατήρια – Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους
- Η Lady Gaga εκτοξεύει πυρά εναντίον της δράσης της ICE – «Η καρδιά μου πονάει»
- Αποκάλυψη – Στη Γερμανία βρίσκεται η Λόρα – Ταξίδεψε την πρώτη ημέρα της εξαφάνισής της
- Ντον Λέμον: Συνελήφθη από πράκτορες στις ΗΠΑ για συμμετοχή σε διαμαρτυρία κατά της ICE – «Κάλυπτα τη συγκέντρωση»
- Γαλλία: Εκτενής κάλυψη ΜΜΕ της επίσκεψης Βοτρίν στην Αθήνα – Υψηλό το επίπεδο σχέσεων των δύο χωρών στην άμυνα
- Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια για το Αστέρας – Ολυμπιακός

