Η βιταμίνη D επιβραδύνει τον καρκίνο του μαστού
Λονδίνο: Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο οργανισμό συντελούν στην επιβράδυνση της προόδου του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Pathology.
Λονδίνο: Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης D στο οργανισμό συντελούν στην επιβράδυνση της προόδου του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Pathology.
Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Εκτός της φυσικής διαδικασίας παραγωγής της, υπάρχει και σε ειδικά εμπλουτισμένο γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, σε ορισμένα λιπαρά ψάρια και στο μουρουνέλαιο.
Ερευνητική ομάδα του Κολεγίου Ιμπεριαλ του Λονδίνου με επικεφαλής τον Δρ Κάρλο Παλμιέρι έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση μικρή ομάδα γυναικών με καρκίνο του μαστού και διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με πρώιμου σταδίου νόσο είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συγκριτικά με αυτές που βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στα δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει από 279 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Στις 204 η νόσος ήταν στα πρώιμα στάδια. Στις υπόλοιπες 75 ήταν σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Αν και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν αν τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι η αιτία ή συνέπεια του καρκίνου, τα ευρήματα τους και τα αποτελέσματα άλλων ερευνών δείχνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D εμπλέκονται στην πρόοδο του πρώιμου καρκίνου του μαστού σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Το επόμενο βήμα των ειδικών είναι να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις πιθανές αιτίες και τους υποκείμενους μηχανισμούς αυτών των διαφορών και τις ακριβείς συνέπειες σε μοριακό επίπεδο. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρακολούθηση σε κλινικό επίπεδο των υψηλών επίπεδων βιταμίνης D στο οργανισμό των πασχόντων από καρκίνο του μαστού.
health.in.gr
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
- Ο Πέδρο Πασκάλ μιλάει για τη μακροχρόνια φιλία του με την Σάρα Πόλσον – «Δεν υπάρχω χωρίς εσένα»
- Κουτσούμπας στον Τύρναβο: Είμαστε με τα μπλόκα της αγροτιάς. Είμαστε με όποια μορφή πάλης αποφασίσετε εσείς
- Στη Βηθλεέμ ετοιμάζονται για τα πρώτα τους Χριστούγεννα μετά από 2 χρόνια
- Λιντς – Λίβερπουλ 3-3: Νέα «γκέλα» για τους «ρεντς»
- Κακοκαιρία Byron: Ξεπέρασε τα 280 χιλιοστά το ύψος βροχής στην Παλαιοκούνδουρα Μάνδρας στο τριήμερο