30

Τη σύλληψη του πρώην δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ διέταξε την Παρασκευή δικαστής της Χιλής για εγκλήματα που διαπράχθησαν στην περιβόητη Βίλα Γκριμάλντι την περίοδο 1974-1977.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής Αλεχάνδρο Σολίς ζήτησε τη σύλληψη του Πινοτσέτ, τον οποίο κατηγορεί για 36 απαγωγές, μία δολοφονία και 23 υποθέσεις βασανιστηρίων.

Μιλώντας για την υπόθεση ο δικαστής επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα υγείας για τον πρώην δικτάτορα, επαναλαμβάνοντας ότι στις 18 Οκτωβρίου που τον επισκέφθηκε στο πλαίσιο της προανακριτικής εξέτασης τον βρήκε σε άριστη κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο Πινοτσέτ αρνήθηκε τις κατηγορίες για βασανιστήρια ή απαγωγές πολιτικών κρατουμένων στη Βίλα Γκριμάλντι.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί να επικαλεστεί λόγους υγείας» ξεκαθάρισε ο δικαστής.

Η Βίλα Γκριμάλντι είναι τόπος ιδιαίτερα γνώριμος και στη σημερινή πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Μπατσελέτ, αφού τόσο η ίδια όσο και η μητέρα της είχαν συλληφθεί και βασανιστεί εκεί τα χρόνια της δικτατορίας.

Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της Χιλής, από την ερχόμενη Δευτέρα ο 90χρονος Πινοτσέτ θα τεθεί σε κατ οίκον περιορισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ