88

Με την έντυπη βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ ή με το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα μπορούν να διασταυρώνουν-επαληθεύουν το ΑΦΜ των φορολογουμένων με τους οποίους συναλλάσσονται ασφαλιστικοί φορείς όπως είναι ο OΓΑ, το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Oικονομικών.

Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια του υπουργείου να ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν χρειάζεται να επισκέπτονται άσκοπα τις εφορίες για επανεκτύπωση βεβαιώσεων απόδοσης ΑΦΜ.

Oπως αναφέρει Το Βήμα, στα φυσικά πρόσωπα με την απόδοση ΑΦΜ χορηγείται από τη ΔOΥ έντυπη βεβαίωση απόδοσης. Στη βεβαίωση αυτή αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του υπόχρεου, καθώς και ο ΑΦΜ που του αποδόθηκε.

Η παραπάνω βεβαίωση επιδεικνύεται από τον υπόχρεο όπου επιβάλλεται η αναγραφή του ΑΦΜ.

Oποιαδήποτε μεταβολή επέρχεται μεταγενέστερα στα στοιχεία του υπόχρεου ή στη διεύθυνση κατοικίας του δεν αναγράφεται στην επανεκτυπωμένη βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ, η οποία χορηγείται μόνο από τη ΔOΥ που έχει πραγματοποιήσει την απόδοση του ΑΦΜ και όχι από οποιαδήποτε ΔOΥ της χώρας.

Το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ, ο OΑΕΔ, ο OΓΑ και άλλοι φορείς οι οποίοι ζητούν επαλήθευση του ΑΦΜ φυσικού προσώπου οφείλουν σε κάθε περίπτωση να αποδέχονται την ανωτέρω βεβαίωση και να μην προβαίνουν σε αναζήτηση βεβαίωσης με πρόσφατη ημερομηνία.

Έχουν δε τη δυνατότητα να δέχονται προς επαλήθευση του ΑΦΜ εναλλακτικά το εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο ο ΑΦΜ είναι προεκτυπωμένος, καθώς ο κάτοχος της εν λόγω βεβαίωσης έχει την υποχρέωση επίδειξης αυτής, όπου του ζητείται επαλήθευση του ΑΦΜ που κατέχει και όχι κατάθεσής της.

Αντίθετα, σε επανεκτύπωση βεβαίωσης απόδοσης ΑΦΜ οι εφορίες θα προβαίνουν μόνο κατόπιν αιτήσεως του φυσικού προσώπου για τις περιπτώσεις εκείνες της αποδεδειγμένης απώλειας ή κλοπής αυτής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ