27

Αναπόφευκτη θα είναι, αργά ή γρήγορα, η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, υποστήριξε τη Δευτέρα ο Ν.Αναλυτής, πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο και έχει αρχίσει τη διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση από τη μία πλευρά υπεράσπισε το υφιστάμενο καθεστώς αλλά από την άλλη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσαρμοστεί αργότερα στο αίτημα των Βρυξελλών.

Σήμερα, Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «εξαντλούμε όλα τα νομικά και λοιπά μέσα, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών».

Η υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επανέφερε και πάλι από το παράθυρο -μέσω της λεγόμενης "επιτροπής σοφών" που η ίδια έχει διορίσει- την πρόθεσή της για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών».

Η κ. Δαμανάκη τονίζει ότι πριν από κάθε σκέψη για αλλαγές στη συνταξιοδότηση των γυναικών, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στήριξης των γυναικών και της οικογένειας για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων. Επίσης, είναι επιβεβλημένο να αναγνωρισθεί ασφαλιστικά η μητρότητα και να πριμοδοτηθούν με ασφαλιστικό χρόνο οι γυναίκες για τη φροντίδα που προσφέρουν στην οικογένεια.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κ. Αναλυτής, που ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι η υπόθεση μπορεί να καθυστερήσει και δύο και τρία χρόνια, αν αφήσουμε να εκδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά στο τέλος θεωρεί ότι η Ελλάδα θα κληθεί να προσαρμοστεί στο κοινοτικό δίκαιο.

O κ. Αναλυτής αποκάλυψε στην ανεπίσημη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους ότι υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για το έργο της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει, ενώ όλες οι παράμετροι του συστήματος είναι ανοιχτές.

Όπως άφησε να εννοηθεί, όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους είναι ανοιχτά, αφού είπε ότι τα βασικά ερωτήματα σχετικά με το Ασφαλιστικό περιλαμβάνουν:

* Το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και τα έτη ασφάλισης.

* Τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς και το ποσοστό αναπλήρωσης (ποσοστό μισθού που αντιπροσωπεύει η σύνταξη).

Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν σοβαρά το αποτέλεσμα, είπε, είναι το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών και των νέων που είναι χαμηλά και η ενσωμάτωση των μεταναστών στην αγορά εργασίας. Σήμερα, από περίπου 1 εκατ. μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, στην επίσημη αγορά εμφανίζονται μόνο 200.000.

Πάντως, ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι όποιες αλλαγές θα αφορούν σε αυτούς που δεν έχουν μπει ακόμη στην αγορά εργασίας. Επίσης υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται κατά την άποψή του το σύστημα είναι ευελιξία, ώστε να μπορεί κάποιος που θέλει να συνταξιοδοτηθεί στα 60 έτη να το κάνει, ενώ κάποιος άλλος που θέλει να παραμείνει περισσότερο να έχει κίνητρο να το κάνει, εξασφαλίζοντας υψηλότερη σύνταξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ