Νέες αυξήσεις επιτοκίων προαναγγέλλει η ΕΚΤ στη μηνιαία έκθεση Οκτωβρίου
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με όσα συμπεραίνουν οι αναλυτές από τη μηνιαία έκθεση Οκτωβρίου.
27
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική αύξησης των επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με όσα συμπεραίνουν οι αναλυτές από τη μηνιαία έκθεση Οκτωβρίου.
Στην έκθεση επισημαίνεται και ότι η τελευταία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, στο 3,25%, επιβεβαίωσε την πολιτική της και στήριξε την ανάπτυξη.
«Όταν επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις και το βασικό σενάριο του συμβουλίου της ΕΚΤ, τότε δεν πρέπει να αλλάζει η νομισματική πολιτική. Ως εκ τούτου, το συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί επισταμένως όλες τις εξελίξεις, ώστε να διατηρήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τη σταθερότητα των τιμών» αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα.
Αναλυτές, στους οποίους αποτάθηκε το Reuters, εκτίμησαν πως οι συγκεκριμένες επισημάνσεις καταδεικνύουν ότι η ΕΚΤ προτίθεται να προχωρήσει τουλάχιστον σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της και, μάλιστα, μέσα στο Δεκέμβριο, της τάξεως του 0,25%.
Πάντως, οι απόψεις των αναλυτών διίστανται για το αν η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2007.
Αντιδράσεις
Αντίθετος σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίστηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την κοινοποίηση της μηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ.
Οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι, την επόμενη χρονιά θα συγκρατηθεί η αναπτυξιακή δυναμική των οικονομιών τους, ανέφερε. Η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με το Λουξεμβούργιο πολιτικό, αποτελεί μια γενικότερη εκτίμηση.
«Το ποια θα είναι τα συμπεράσματα που θα αντλήσει η ΕΚΤ, από το γεγονός ότι θα περιοριστεί η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας της ευρωζώνης το 2007, ώστε να διαμορφώσει ανάλογα τη νομισματική της πολιτική, είναι δικό της θέμα», προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αναχωρεί για το ματς με τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός – Τι ισχύει με τον τραυματισμό του Κέντρικ Ναν
- Χανιά: Στο εδώλιο ο οδηγός της Πόρσε που οδηγούσε μεθυσμένος και σκότωσε τον 23χρονο Παναγιώτη
- Κρίσιμη ευρωπαϊκή ρεβάνς: Ο Ολυμπιακός κοντράρεται με την Καρλοβάρσκο στο «Μ. Μερκούρη»
- Όσο οι Ευρωπαίοι μιλάνε στο Νταβός, ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από το ΝΑΤΟ
- Hellenic Train: Ακυρώνονται τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Άγιος Ανδρέας – Ρίο λόγω πτώσης δέντρου
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο