27

«Βουτιά» έως 10% σημείωσε την Τετάρτη η μετοχή της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής κοινοπραξίας EADS, καθώς οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των σουπερτζάμπο Airbus A380 θα αφαιρέσουν κέρδη ύψους 4,8 δισ. ευρώ έως το 2010.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, η μετοχή υποχώρησε έως και 10%. Λίγο μετά τις 12:30 υποχωρούσε κατά 6,6% στα 21,15 ευρώ. Από την αρχή του έτους οι απώλειες ξεπερνούν το 30%.

Η αεροπορική εταιρεία Emirates Airlines των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που έχει παραγγείλει 43 Airbus Α380 αξίας 13 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε από την Airbus ότι θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση 10 μηνών στις παραδόσεις των γιγαντιαίων αεροσκαφών.

Τον περασμένο Ιούνιο η EADS είχε ανακοινώσει πως οι παραδόσεις των A380 θα καθυστερήσουν ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να υπάρξει κρίση στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Η EADS έχει συνολικά παραγγελίες για 143 αεροσκάφη A380.

Η Airbus έχει καθυστερήσει δύο χρόνια από τον προγραμματισμό της παράδοσης του διώροφου Α380 και πως θα παραδώσει μόλις ένα το 2007, έναντι εννέα που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι καθυστερήσεις έχουν τη ρίζα τους στην αποτυχία της Airbus να αναπτύξει κοινό λογισμικό για τις ομάδες κατασκευής του αεροσκάφους. Η Emirates, ο μεγαλύτερος πελάτης του Α380, είπε ότι εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για την παραγγελία των 45 αεροσκαφών που έχει κάνει στην Airbus.

O ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Airbus είπε σε τηλεδιάσκεψη ότι η Airbus θα μειώσει το κόστος μέσω της περικοπής θέσεων εργασίας, αλλά και άλλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στην παραγωγή, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία θα εξοικονομήσει κεφάλαια με ορθολογική οργάνωση της διαδικασίας παραγωγής της.

Τώρα θα παραδοθεί μόνο ένα Α380 το δεύτερο εξάμηνο του 2007 και 13 το 2008. Το 2009 θα παραδοθούν 25 αεροσκάφη αυτού του τύπου στις αεροπορικές εταιρείες και 45 το 2010.

Την πρώτη φορά που η Airbus ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες με το Α380 ήταν το 2005. Η εταιρεία έχει 159 παραγγελίες από 16 πελάτες για τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους, με κόστος ανάπτυξης τουλάχιστον 13,5 δισ. δολαρίων. Υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις θεωρεί την πολυπλοκότητα της εγκατάστασης των καλωδίων μήκους 300 μιλίων στο αεροσκάφος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press