Οι ψηλές γυναίκες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν δίδυμα
Νέα Υόρκη: Οι ψηλές γυναίκες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν δίδυμα σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Reproductive Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι ψηλές γυναίκες είναι πιθανότερο να αποκτήσουν δίδυμα σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Reproductive Medicine.
Ο Δρ Γκάρι Στέινμαν μαιευτήρας στο Εβραϊκό Ιατρικό Κέντρο του Λονγκ Aϊλαντ συνέκρινε το ύψος 129 γυναικών που γέννησαν δίδυμα ή τρίδυμα με το μέσο ύψος των γυναικών στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με πολλαπλό τοκετό ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 2,54 εκατοστά ψηλότερες.
Ο λόγος φαίνεται ότι είναι ένας ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας, ο οποίος έχει σχετιστεί θετικά τόσο με το ύψος όσο και με την δίδυμη κύηση.
Ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας είναι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από το ήπαρ σε ανταπόκριση στην αυξητική ορμόνη. Αυξάνει την ευαισθησία των ωοθηκών στην ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη, αυξάνοντας επομένως την ωορρηξία.
Οποιαδήποτε κατάσταση που επηρεάζει την ποσότητα του διαθέσιμου ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα ώστε να τροποποιήσει την ευαισθησία των ωοθηκών στην ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη φαίνεται να κατευθύνει και το ποσοστό των αυθόρμητων διδύμων κυήσεων.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με χαμηλό ανάστημα έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης και στις χώρες με ψηλές γυναίκες το ποσοστό των γεννήσεων διδύμων είναι υψηλότερο συγκριτικά με τις χώρες όπου οι γυναίκες έχουν χαμηλό ανάστημα.
Προηγούμενη μελέτη του Δρ Στέινμαν έχει δείξει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, ειδικά γαλακτοκομικά, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν δίδυμα. Τα βοοειδή, όπως και οι άνθρωποι, παράγουν ινσουλινοειδή αυξητικό παράγοντα σε ανταπόκριση στις αυξητικές ορμόνες και την εκκρίνουν στο αίμα, και η πρωτεΐνη δια αυτής της οδού καταλήγει τελικά στο γάλα που καταναλώνουμε.
health.in.gr
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
- Ανοίγουν επτά κλιματιζόμενοι χώροι για τους πολίτες στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Λέον Μπλακ στο επίκεντρο της έρευνας για τον Έπσταϊν – Οι καταθέσεις, τα εκατομμύρια και οι νέες κλητεύσεις
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442