Πράσινο φως της Κομισιόν για ένταξη Βουλγαρίας – Ρουμανίας στην ΕΕ από 1η Ιανουαρίου
Την 1η Ιανουαρίου του 2007 αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη Τρίτη η Κομισιόν ως ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα αναγγείλει τα τελευταία μέτρα προσαρμογής των δύο χωρών στα κριτήρια της ΕΕ.
71
Την 1η Ιανουαρίου του 2007 αναμένεται να προτείνει την ερχόμενη Τρίτη η Κομισιόν ως ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα αναγγείλει τα τελευταία μέτρα προσαρμογής των δύο χωρών στα κριτήρια της ΕΕ.
Καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή της ΕΕ δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αναγγελθεί ταυτόχρονα η αναγκαιότητα λήψης των τελευταίων μέτρων προσαρμογής στα κριτήρια της ΕΕ για τη Βουλγαρία και την Ρουμανία, «τα οποία θα είναι ακριβώς τα ίδια».
Μέτρα, τα οποία θα αφορούν τους εξής τρεις τομείς: ασφάλεια τροφίμων, νομικό σύστημα, ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στον αγροτικό τομέα και από τα διαρθρωτικά κοινοτικά ταμεία.
Στον τομέα της δικαιοσύνης, για τον οποίο ανησυχούν στις Βρυξέλλες εδώ και πολλούς μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει εκ νέου τους στόχους και θα ανακοινώσει ότι θα παρακολουθεί την εξέλιξη, θα προβεί δε, σε κυρώσεις (όπως η μη αυτόματη αναγνώριση αμοιβαίως δικαστικών αποφάσεων), μόνο αν διαπιστώσει ελλειμματική λειτουργία.
Για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις θα τονιστεί ότι θα χάνονται, εάν διαπιστωθεί ότι η χρήση τους από τα δύο υποψήφια κράτη – μέλη δεν είναι η ενδεδειγμένη.
Για την ασφάλεια τροφίμων, τα τελικά μέτρα που θα εξαγγελθούν θα είναι «τεχνικού χαρακτήρα» και θα αφορούν στην κατανάλωση χοιρινού, καθώς και στα δύο βαλκανικά κράτη παρατηρούνται επιζωοτίες στους χοίρους.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία υπέγραψαν η καθεμία τη συμφωνία μελλοντικής ένταξης στην ΕΕ στη διάρκεια του Απριλίου του 2005. Η ίδια η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μετάθεσης -κατά ένα έτος- της τελικής ημερομηνίας ένταξης των δύο βαλκανικών υποψήφιων κρατών – μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή της ΕΕ, αλλά και διπλωμάτη της Ένωσης, που αμφότεροι διατήρησαν την ανωνυμία τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα χρησιμοποιήσει, όπως ευρέως αναμενόταν, αυτήν την «οψιόν» μετάθεσης της ημερομηνίας ένταξης κατά ένα έτος, αλλά θα προτείνει την 1η Ιανουαρίου του 2007.
Σύμφωνα με ένα προσχέδιο της έκθεσης, που κυκλοφόρησε ανάμεσα σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, «η Βουλγαρία και η Ρουμανία προόδευσαν ακόμα περισσότερο για να συμπληρώσουν τις προετοιμασίες τους για ένταξη στην ΕΕ, δείχνοντας την ικανότητά τους να εφαρμόσυν τις αρχές και τους νόμους της ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου του 2007».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο το 2026 – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
- Απεργία στον κλάδο Τροφίμων – Ποτών και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για το εργατικό δυστύχημα στη Βιολάντα
- Όλα όσα αξίζει να ξέρεις για το leisure crafting» – Και ίσως σου αλλάξει τη ζωή
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Επίσκεψη Δένδια στην Ουάσιγκτον: Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Γ’)
