Νέα Υόρκη: Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη μπορούν να επιβραδύνουν την πρόοδο της νόσου, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και ακολουθώντας μια διατροφή με βάση τα φυτικά συστατικά, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Integrative Cancer Therapies.

Ερευνητική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου Moores του UCSD με επικεφαλής τον Δρ Γκόρντον Α. Σαξ μελέτησε κατά πόσο μια φυτική διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του υποτροπιάζοντος καρκίνου του προστάτη, διότι η τυπική «δυτική» διατροφή, η οποία είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζωικές πρωτεΐνες και χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει την πρόοδο της ασθένειας.

Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν στη μελέτη και τεχνικές μείωσης του άγχους, διότι είναι γνωστό ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Δεκατέσσερις άνδρες με υποτροπιάζων καρκίνο του προστάτη πήραν μέρος στη μελέτη. Έλαβαν οδηγίες για αύξηση της κατανάλωσης σιτηρών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων και οσπρίων και έκαναν μαθήματα διαλογισμού και ασκήσεων γιόγκα και tai-chi.

Τελικά δέκα ασθενείς κατέστη εφικτό να υποβληθούν σε κλινικό έλεγχο μετά από την εξάμηνη παρέμβαση, διότι δύο εγκατέλειψαν τη μελέτη και οι άλλοι δύο επέλεξαν να υποβληθούν τελικά σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Συγκριτικά με έξι μήνες πριν την διατροφική παρέμβαση, ο μέσος ρυθμός αύξηση της τιμής του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), επιβραδύνθηκε κατά τη διάρκεια της διατροφικής τροποποίησης. Τέσσερις ασθενείς μάλιστα, παρουσίασαν πτώση των επιπέδων του PSA.

Ο ρυθμός αύξησης του PSA είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης επιβίωσης και εξάπλωσης του καρκίνου.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης καθίσταται σαφές ότι η υιοθέτηση μιας διατροφής με βάση τις φυτικής προέλευσης τροφές, συνδυαστικά με τη μείωση του άγχους, μπορεί να εξασθενήσει την πρόοδο της ασθένειας και να αποτελέσει μια θεραπευτική επιλογή για την κλινική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη.

health.in.gr