Η Credit Agricole ελέγχει πάνω από το 40% της Εμπορικής Τράπεζας
Η Credit Agricole εξασφάλισε ποσοστό πάνω από 40% της Εμπορικής Τράπεζας, τη Δευτέρα, υπερβαίνοντας το ελάχιστο ποσοστό αποδοχής που είχε ορίσει στην προσφορά της για την εξαγορά της πέμπτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.
27
Η Credit Agricole εξασφάλισε ποσοστό πάνω από 40% της Εμπορικής Τράπεζας, τη Δευτέρα, υπερβαίνοντας το ελάχιστο ποσοστό αποδοχής που είχε ορίσει στην προσφορά της για την εξαγορά της πέμπτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.
«Η Credit Agricole συγκέντρωσε ποσοστό αρκετά πάνω από το 40% των μετοχών της Εμπορικής» είπε στο Reuters πηγή κοντά στη συμφωνία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Aπασχόλησης, τα ασφαλιστικά ταμεία πώλησαν μετοχές που αντιστοιχούν με το 22,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eμπορικής, Bάσει και των τελευταίων αποφάσεων, εκτιμάται ότι η γαλλική Credit Agricole συγκεντρώνει ποσοστό μετοχών άνω του 60%.
Αναλυτικά στοιχεία για την ανταπόκριση στη δημόσια πρόταση θα ανακοινωθούν την Τετάρτη με επίσημη ανακοίνωση της Credit Agricole στο ΧΑ και στην ιστοσελίδα της γαλλικής τράπεζας. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης θα δώσει αύριο, Τρίτη, συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.
Η γαλλική τράπεζα, που προσέφερε 25 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, αποτιμώντας την Εμπορική στα 3,3 δισ. ευρώ, είχε ορίσει ως ελάχιστο ποσοστό αποδοχής το 40%.
Η προθεσμία για την αποδοχή της προσφοράς έληξε σήμερα Δευτέρα, με τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση αποδέχτηκε την βελτιωμένη προσφορά της Agricoleγια το ποσοστό 11% που κατέχει άμεσα το Δημόσιο στην Emporiki. To υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τα μερίδια των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, η πλειοψηφία των οποίων αποφάσισε να τα πουλήσει στους Γάλλους.
Πωλεί μετοχές το ΤΑΠΕΤΕ
Με 4 ψήφους σε σύνολο 9 -αφού 5 εκπρόσωποι απείχαν- το ΔΣ του ΤΑΠΕΤΕ (Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος) ψήφισε υπέρ της πώλησης του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα (συνολικά 5,8%).
Η πλευρά των εργαζομένων που ελέγχει τα 4 από τα 9 μέλη του ΔΣ του ΤΑΠΕΤΕ, απείχε και κατηγορεί το προεδρείο ότι παράνομα έλαβε την απόφαση πώλησης. Μάλιστα, ο σύλλογος εργαζομένων της τράπεζας ενημέρωσε εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για πραξικοπηματική πράξη, αφού το ΤΑΠΕΤΕ έλαβε απόφαση χωρίς την πλειοψηφία.
Το ΔΣ του ΤΑΠΕΤΕ απαρτίζεται από 4 μέλη που εκπροσωπούν το υπουργείο Απασχόλησης, 1 μέλος την τράπεζα και 4 μέλη τους εργαζομένους. Το ΔΣ λαμβάνει αποφάσεις και για τα δύο ταμεία του ΤΑΠΕΤΕ, δηλαδή του Πρόνοια που κατέχει 4,13% και του Υγεία με ποσοστό 1,7%. Αν η απόφαση δεν ανακληθεί, τότε με το ποσοστό του ΤΑΠΕΤΕ η Credit Agricole ξεπερνά το 50%.
Έλληνες θεσμικοί επενδυτές φέρονται να διέθεσαν στην γαλλική τράπεζα μετοχές συνολικού ποσοστού 4,99%. Η Morgan Stanley εκτιμά ότι μέσω της δημόσιας πρότασης η CA θα αποκτήσει μεταξύ 55% και 65%. Η Citigroup προβλέπει ποσοστό περί το 50%, ενώ οι εργαζόμενοι στην τράπεζα δίνουν ένα εύρος μεταξύ 45% και 50%.
Η γαλλική τράπεζα ίσως φθάσει και στο 60%, ανάλογα με την τελική στάση του ολλανδικού fund ABP, το οποίο ελέγχει το 6,35% των μετοχών. Στις 16 Αυγούστου θα γίνει η πληρωμή και η μεταβίβαση των μετοχών.
Αντιδράσεις
Η υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και η συντονίστρια Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης της ΚΟ Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενες στις διαδικασίες πώλησης μετοχών της Εμπορικής από το ΤΑΠΕΤΕ, δήλωσαν ότι «η κυβέρνηση ολοκλήρωσε σήμερα τις μεθοδεύσεις της για τον εξαναγκασμό των ασφαλιστικών ταμείων σχετικά με την πώληση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας, με ένα διοικητικό πραξικόπημα στο ΤΑΠΕΤΕ».
»Οι καταγγελίες των εργαζομένων για στημένες απαρτίες και κατασκευασμένες πλειοψηφίες στην σημερινή του συνεδρίαση, έρχονται να διαψεύσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ανυπόστατες αιτιάσεις του υπουργού Απασχόλησης για δήθεν μεθοδεύσεις από πλευράς του ΠΑΣΟΚ. Είναι πλέον φανερό ποιός ασκεί πιέσεις και ποιος παρανομεί καταργώντας κάθε έννοια συλλογικής αυτονομίας των ασφαλιστικών ταμείων. Αντί να αναζητεί ενόχους στην αντιπολίτευση, η κυβέρνηση ας κοιτάξει καλύτερα στον καθρέφτη».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Αλαβάνος και ο Γ.Δούκας, μέλος της ΚΠΕ, υπεύθυνος του Εργατικού Τμήματος του ΣΥΝ, παρευρέθηκαν σε συγκέντρωση των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, κάτω από τα γραφεία του Ταμείου Ασφάλισης.
Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι η αντίθεσή του ΣΥΝ «δεν περιορίζεται, όπως στο ΠΑΣΟΚ, μόνο στο τίμημα, ούτε στο ποιος την πήρε, αλλά στο ότι δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλάει τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες είναι κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας».
Επίσης, ζήτησε «την άμεση επέμβαση του εισαγγελέα, γιατί, χωρίς απαρτία της διοίκησης του Ταμείου, με την αντίθεση των εκπροσώπων των εργαζομένων -διότι είναι δικά τους χρήματα τα οποία διακυβεύονται- επιχειρείται να ληφθεί μια απόφαση για την πώληση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας».
«Αδειασμα» Παπαντωνίου από Αθανασάκη
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχετικά με ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα της πώλησης της Εμπορικής Τράπεζας και τις δηλώσεις του Γιάννου Παπαντωνίου, ότι δεν κατάλαβε το «σημείο αιχμής» των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, έδωσε την ακόλουθη απάντηση:
«Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ, σε ότι αφορά την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, και στην περίπτωση της Εμπορικής Τράπεζας, όπου η κυβέρνηση πουλά φτηνά ενώ όταν αγοράζει, αγοράζει ακριβά, σε βάρος των ελλήνων φορολογούμενων, έχουν διατυπωθεί κατ επανάληψη με απόλυτη σαφήνεια».
«Το ίδιο ισχύει και σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για να πουλήσουν τις μετοχές τους. Εάν κάτι δεν έχει γίνει κατανοητό από τον Γιάννο Παπαντωνίου, αυτό μπορεί να είναι μάλλον πρόβλημα του ιδίου και όχι των θέσεων του ΠΑΣΟΚ».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι προσδοκίες για τις εκπτώσεις – Τρίτη και φαρμακερή για το εμπόριο;
- Αιτωλοακαρνανία: Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο καθ’ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας
- LIVE: ΑΕΛ Novibet – Άρης
- AI: Πώς σχεδιάζεται το μέλλον των εργαζομένων στις τράπεζες
- Γάζα: Ο Καναδός πρωθυπουργός δήλωσε πως συμφώνησε καταρχήν στο Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ
- Άρης: Η 11άδα για το παιχνίδι με την ΑΕΛ Novibet – Πέντε αλλαγές από τον Χιμένεθ