Αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο
Σε 120.000 ανέρχονται τα παιδιά στη χώρα μας που τη δεκαετία 1991-2001 αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σχολείο. Τα αίτια εντοπίζονται στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας, την ανεργία και τη μετανάστευση, σε συνδυασμό και με το βιοτικό επίπεδο κάθε περιοχής.
43
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη συμμετοχή των μαθητών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού εκτός των άλλων αποκαλύπτουν το πόσοι μαθητές έχουν εγκαταλείψει το σχολείο.
Σύμφωνα με έρευνα των Νέων, μόνο ανάμεσα στις δύο τελευταίες Απογραφές Πληθυσμού (1991- 2001) περίπου 120.000 παιδιά δεν ολοκλήρωσαν τη 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, παρ όλο που βρίσκονταν σε σχολική ηλικία όταν αυτή θεσμοθετήθηκε ως υποχρεωτική.
Στην τελευταία Απογραφή Πληθυσμού (2001) αποκαλύπτεται ότι 1.016.152 άτομα, δηλαδή περίπου ένας στους δέκα κατοίκους της χώρας μας, δεν έχει ολοκληρώσει ούτε το Δημοτικό Σχολείο. Παράλληλα περίπου 2.800.000 άτομα -ηλικίας 16 ετών και άνω- δεν έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση (Δημοτικό-Γυμνάσιο).
Τα αίτια εντοπίζονται στην οικονομική κατάσταση της οικογένειας, την ανεργία και τη μετανάστευση, σε συνδυασμό και με το βιοτικό επίπεδο κάθε περιοχής, αφού τα υψηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου έχουν περιφερειακοί νομοί, κυρίως αγροτικοί και με χαμηλό οικονομικό επίπεδο.
Το υψηλότερο ποσοστό (63%-67%) εγκατάλειψης του σχολείου καταγράφεται στους Νομούς Ροδόπης, Ευρυτανίας, Ξάνθης, Καρδίτσας και Γρεβενών, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό εντοπίζεται στους νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Χίου και Δωδεκανήσου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μινεάπολη: Δικαστής απέρριψε αίτημα παύσης των επιχειρήσεων της ICE
- Το χαστούκι του Μαυροπάνου στον Πάλμερ στο… ρινγκ του αγώνα Τσέλσι-Γουέστ Χαμ (vid)
- Τουρκία: Ποινή στην Amedspor για βίντεο αλληλεγγύης στους Σύρους Κούρδους
- Τζεφ Μπέζος-Λόρεν Σάντσεζ: Γιατί το νέο power couple της μόδας πολιορκεί το Παρίσι – «Εξαγορά»
- Τορίνο: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές για το κλείσιμο κοινωνικού κέντρου – Στόχος επίθεσης συνεργείο της RAI
- Οι Λέικερς μπαίνουν στο παιχνίδι για Αντετοκούνμπο


