31

Ο Νγκουγιέν Μινχ Τρίετ, ο 63χρονος μεταρρυθμιστής ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος της πόλης Χο Τσι Μινχ, εξελέγη την Τρίτη νέος πρόεδρος του Βιετνάμ στη θέση του Τραν Ντουκ Λουόνγκ, που αποχώρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο Τρίετ, που ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή, εξελέγη από την Εθνοσυνέλευση με ποσοστό 94,12%. Ο νέος πρόεδρος θεωρείται εξαιρετικά ικανός σε τεχνικά θέματα και «ανοιχτός» στις σχέσεις της χώρας με το εξωτερικό.

Αλλωστε, για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρξε κυβερνήτης της επαρχίας Μπινχ Ντουόνγκ, της σημαντικότερης όσον αφορά τις επενδύσεις από το εξωτερικό μετά την πρώην Σαϊγκόν.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Τρίετ ήταν να προτείνει επίσημα τον υποψήφιο του Κόμματος, τον 56χρονο Ντουνγκ, ως διάδοχο του πρωθυπουργού Φαν Βαν Κάι, ο οποίος παραιτήθηκε επίσης, σε ηλικία 72 ετών.

Η ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση για το διορισμό του Ντουνγκ θα διεξαχθεί το απόγευμα της Τρίτης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό