Κίνδυνος μητρικής θνησιμότητας από τις επαναλαμβανόμενες καισαρικές τομές
Νέα Υόρκη: Καθώς ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων καισαρικών τομών αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο τραυματισμού του εντέρου, της εισαγωγής στην μονάδα εντατικής φροντίδας και άλλων μητρικών επιπλοκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Νέα Υόρκη: Καθώς ο αριθμός των επαναλαμβανόμενων καισαρικών τομών αυξάνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον κίνδυνο τραυματισμού του εντέρου, της εισαγωγής στην μονάδα εντατικής φροντίδας και άλλων μητρικών επιπλοκών, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.
Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μ. Σίλβερ, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 30.132 γυναίκες, οι οποίες υπεβλήθησαν σε καισαρική τομή σε 19 ακαδημαϊκά κέντρα την περίοδο 1999-2002. Καταγράφηκαν 6.201 πρωτοπαθείς, 15.808 δευτεροπαθείς, 6.324 τριτοπαθείς, 1.452 τεταρτοπαθείς, 258 πενταπαθείς και 89 εξαπαθείς ή περισσότερες γεννήσεις με καισαρική τομή.
Ο κίνδυνος κυστεοτομίας, τραυματισμού του εντέρου, ουρητικής βλάβης, ιλεού, χρήσης μετεγχειρητικού εξαερισμού, εισαγωγής στην μονάδα εντατικής φροντίδας, μετάγγισης αίματος τουλάχιστον τεσσάρων μονάδων και επαύξησης του πλακούντα σχετιζόταν άμεσα με τον αριθμό των καισαρικών τομών. Επιπρόσθετα, τόσο ο χειρουργικός χρόνος και η παραμονή στο νοσοκομείο αύξαναν τον αριθμό των καισαρικών τομών.
Η συχνότητα της επαύξησης του πλακούντα κυμαινόταν από 0,24% για τις ασθενείς που υποβάλλονταν πρώτη φορά σε καισαρική τομή και έφτανε μέχρι το 6,74% για τις γυναίκες με έξι ή περισσότερες καισαρικές τομές. Στις γυναίκες με πρόδρομο πλακούντα, το ποσοστό ήταν πολύ υψηλότερο, κυμαινόμενο από 3% έως 67% στις γυναίκες με τουλάχιστον πέντε καισαρικές τομές.
Το ποσοστό υστερεκτομής ήταν χαμηλότερο στις γυναίκες με δύο καισαρικές τομές και υψηλότερο σε εκείνες με τουλάχιστον έξι, κυμαινόμενο από 0,42% μέχρι 8,99%.
Οι γυναίκες που σχεδιάζουν λοιπόν να αποκτήσουν πολλά παιδιά θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους της καισαρικής τομής όταν επιλέγουν αυτό τον τρόπο τοκετού, συστήνουν οι ερευνητές.
health.in.gr
- Λέον Μπλακ: Από τη «μυστική» συλλογή Βίνσεντ βαν Γκογκ στις βαριές καταγγελίες των αρχείων Έπσταϊν
- Ναρκισσισμός: Έχουν οι άνδρες τελικά τα «πρωτεία»;
- Ψέματα, business και πολιτική μόχλευση – Η υπόθεση Έπσταϊν αγγίζει την «αυλή» του Ντόναλντ Τραμπ
- Ο σεναριογράφος των Simpsons αποκαλύπτει τον διάσημο που θέλουν για μια guest star εμφάνιση
- Το «χρυσό» τριήμερο: Οι Απόκριες «κινούν» την περιφέρεια
- Η Ευρώπη και το τέλος της μεταπολεμικής διεθνούς τάξης





