51

Απαράδεκτες συμπεριφορές θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε μία ευαίσθητη περιοχή διαμηνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας προς την Τουρκία, ζητώντας απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στον απόηχο του επεισοδίου της Τρίτης στην Κάρπαθο.

Ο Κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στη σύγκρουση των πολεμικών αεροσκαφών, εκφράζοντας συμπαράσταση στην οικογένεια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, κατά την προσφώνησή του προς το βασιλικό ζεύγος της Δανίας στη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Το χθεσινό, ανθρώπινα τραγικό και πολιτικά σοβαρό, επεισόδιο στο Αιγαίο δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τόσο κατά τον τύπο όσο και κατά την ουσία το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και να αντιληφθεί ότι απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως οι αδιευκρίνιστες χθεσινές πτήσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ευρωπαϊκή προοπτική της Αγκυρας, επισημαίνοντας πως η τελευταία διεύρυνση, ηθική και ιστορική αναγκαιότητα, και η προοπτική των επόμενων διευρύνσεων ενισχύουν την ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι σε μία Ευρώπη που αποκτά όλο και μεγαλύτερο μέγεθος χωρίς το αντίστοιχο βάθος.

«Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στις προς ένταξη χώρες, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της και χωρίς συναλλαγές. Βεβαίως και οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τα κριτήρια που επιβάλλει η Ένωση» σημείωσε.

Ειδικά για την Τουρκία ο κ. Παπούλιας τόνισε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει την ένταξη ως ιστορική αναγκαιότητα.

«Θεωρούμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα μίας συνεπούς και επιθυμητής πορείας προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η Ελλάδα εργάζεται υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες, προς προφανές όφελος των λαών μας. Αλλά οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι ρητορικό σχήμα ούτε δήλωση προθέσεων, είναι πράξη».

Στην προσφώνηση του κ. Παπούλια είχε προηγηθεί αναφορά στον «σκεπτικισμό», όπως είπε, της Δανίας στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που έχει ως αποτέλεσμα την μη συμμετοχή της Δανίας στην ζώνη του ευρώ και στην κοινή πολιτική άμυνας.

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις αυτές του δανικού λαού, που αποτελούν εναύσματα για προβληματισμό σχετικά με ορισμένες πολιτικές» είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι οι λαοί των δύο χωρών «μοιράζονται κοινές αγωνίες και προβληματισμούς για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

«Καλούμαστε σήμερα», εξήγησε, «να επιλέξουμε ανάμεσα στο δρόμο της πολιτικής ενοποίησης και ισχυροποίησης της Ένωσης, που θα οδηγήσει και στη χειραφέτηση της εξωτερικής της πολιτικής, και σε εκείνον της μετατροπής της σε ένωση ελεύθερων αγορών, με ισχυρή οικονομική παρουσία αλλά χωρίς αυτόνομη πολιτική υπόσταση».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο είναι ο Δανός Μίκαελ Μόλερ, ο οποίος δραστηριοποιείται για την προετοιμασία μίας νέας πρωτοβουλίας επίλυσης του Kυπριακού.

«Πιστεύουμε ότι έχει έρθει η ώρα για μια γενναία προσπάθεια αντιμετώπισης ενός αναχρονισμού, που δεν τιμά τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ένωσή μας. Το Kυπριακό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και απαιτεί λύση σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αρχές. Η παράταση της διχοτόμησης, αλλά και κάθε αντιευρωπαϊκή λύση προσβάλλουν το δημοκρατικό χαρακτήρα της Ένωσης και τραυματίζουν τις βαθύτερες αξίες της» είπε.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας της Ελλάδας με τη Δανία και στην «δημιουργική και ιδιαίτερα ενισχυμένη τα τελευταία χρόνια» συνεργασία των δύο χωρών. Υπογράμμισε τον «έντονο διεθνή προσανατολισμό» της Δανίας και εξήρε την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη λειτουργία του δημόσιου τομέα στη Δανία καθώς και τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του κράτους πρόνοιας στη χώρα αυτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ