Αλκοόλ, τσιγάρο και άρρεν φύλο παράγοντες κινδύνου πρώιμης εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου
Νέα Υόρκη: Η χρήση αλκοόλ, καπνού και το άρρεν φύλο είναι παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εκδήλωση ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Η χρήση αλκοόλ, καπνού και το άρρεν φύλο είναι παράγοντες κινδύνου για πρώιμη εκδήλωση ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northwestern με επικεφαλής τον Δρ Χέμαντ Ρόι, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν 161.172 ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με ορθοκολικό καρκίνο μεταξύ 1ης Ιουνίου 1993 και 31ης Δεκεμβρίου 2003.
Οι νυν πότε ή οι καπνιστές εκδήλωσαν καρκίνο κατά μέσο όρο 5,2 χρόνια νωρίτερα από τα άτομα που δεν έπιναν και δεν κάπνιζαν. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επιτάχυναν την εκδήλωση καρκίνου κατά 7,8 χρόνια. Επίσης οι ενεργοί καπνιστές και πότες είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να έχουν απομακρυσμένο εντοπισμό για την κακοήθεια τους.
Η εκδήλωση του καρκίνου στους άνδρες γινόταν κατά 1,9 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι στις γυναίκες, ενώ τα απομακρυσμένα σημεία νόσησης ήταν επίσης συχνότερα στους άνδρες.
Η επίδραση του καπνίσματος στην εκδήλωση της νόσου ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες. Οι γυναίκες καπνίστριες εκδήλωσαν καρκίνο 6,3 χρόνια νωρίτερα από τις συνομηλίκους τους που δεν κάπνιζαν και δεν έπιναν αλκοόλ συγκριτικά με τα 3,7 έτη στους άνδρες.
«Το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι γενικά γνωστοί παράγοντες κινδύνου ορθοκολικού καρκίνου, αλλά προκαλεί έκπληξη η επίδραση τους στην εκδήλωση της νόσου. Αν και απαιτείται επαλήθευση των αποτελεσμάτων, πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν σε εξατομικευμένες στρατηγικές διαγνωστικού ελέγχου του ορθοκολικού καρκίνου», επισημαίνουν οι ερευνητές.
health.in.gr
- Ωμή παρέμβαση Τραμπ υπέρ των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη – Προειδοποιεί για «μεγάλη αντικατάσταση»
- ΠΑΟΚ: Εκτός δράσης για ένα μήνα ο Μιχαηλίδης
- ΛΔ Κονγκό: Αμείωτοι οι βομβαρδισμοί παρά την ειρηνευτική συμφωνία – «Εκρήγνυνται πάνω από τα σπίτια»
- Η Κιμ Καρντάσιαν αποκαλύπτει τον λόγο για τον οποίο άλλαξε το όνομά της πριν από 18 χρόνια
- Πολιτική Προστασία: Σύσκεψη αύριο στα Μέγαρα για την καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική
- Κλήρωση: Δείτε ποιοι είναι οι 12 όμιλοι του Μουντιάλ 2026 (pic)