71

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την τοποθέτηση του Γιώργου Ζορμπά στη θέση του προέδρου της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες. Αποχώρησαν το ΠΑΣΟΚ και ο βουλευτής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

Η Επιτροπή ενέκρινε τελικά, κατά πλειοψηφία, την τοποθέτηση του κ. Ζορμπά στη θέση του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής. Νωρίτερα όμως, δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι αποχώρησαν.

Αφορμή ήταν οι ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών σχετικά με την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και την ένσταση των βουλευτών της ΝΔ ότι, τη συγκεκριμένη στιγμή, «ο κ. Ζορμπάς κρίνεται για την προσωπικότητά του ως προς την θέση που αναλαμβάνει».

«Την απόφαση της νέας σύμβασης για την αγορά των F-16 θα την ελέγξετε, αν χρειαστεί, με την ιδιότητα σας ως πρόεδρος της νέας ανεξάρτητης αρχής;» ρώτησε ο κ. Βενιζέλος, για να πάρει την απάντηση από τον κ Ζορμπά: «Αν χρειαστεί νόμιμη επέμβαση, το αφήνω στη δική σας συλλογιστική, διότι με ξέρετε. Από μένα εξαρτάται αν λειτουργικά θα είναι ανεξάρτητη η Αρχή».

«Πως ανεχτήκατε πολιτικές πιέσεις και δεχτήκατε να παυθείτε από γενικός γραμματέας Εξοπλισμών; Ποιές ήταν οι σχέσεις σας με την πρώην και νυν ηγεσία του υπουργείου Αμυνας;» επέμεινε ο κ. Βενιζέλος. «Δεν νομίζω ότι αναγκάστηκα να φύγω. Δεν θα αποκρύψω ότι είχα θέση για τα οπλικά συστήματα» απάντησε ο κ. Ζορμπάς.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ρώτησε τον κ. Ζορμπά εάν, κατά τη γνώμη του, έγινε ό,τι υπέδειξε, εάν θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση πριν την υπογραφή της κύριας σύμβασης για την αγορά των F-16 και εάν έπρεπε η συμφωνία να συμπεριλάμβανε και τον εξοπλισμό τους.

«Θεώρησα ως απαραίτητο στοιχείο η συγκεκριμένη προμήθεια να αφορά και τον εξοπλισμό τους» σημείωσε ο κ. Ζορμπάς, προσθέτοντας: «Την οικονομική εξουσία στο υπουργείο Αμυνας την έχει ο υπουργός και το ΚΥΣΕΑ και δεν θα κρίνω εγώ την απόφαση».

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Έβερτ και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη, που διαφώνησαν με τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Ας μην κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση» τόνισε ο κ. Έβερτ, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης επισήμανε: «Δεν μπορώ να καταλάβω τη συμπεριφορά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσπαθούν πάντα να δημιουργήσουν οξύτητα για ανύπαρκτο θέμα».

Μετά από τους φραστικούς αυτούς διαξιφισμούς, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης, αποχώρησε, διαμαρτυρόμενος ότι δεν του δόθηκε ο λόγος. Το ίδιο έκαναν λίγο αργότερα και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει: «Θα αποχωρήσουμε, ψηφίζουμε παρών, αλλά λυπούμαστε, γιατί η πλειοψηφία δεν αφήνει να συζητηθούν μείζονα θέματα, που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».





Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ