28

Πολιτική αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι ύβρεις κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που ακούστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης της ΔΑΠ, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος κάνει λόγο για μεμονωμένα φαινόμενα που καταδικάζονται από όλους και από τον Γ.Βουλγαράκη. Ο υπουργός Πολιτισμού επιμένει ότι δεν άκουσε τα συνθήματα. Έντονη είναι η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, με τον Γ.Παπανδρέου να κάνει λόγο για κλίμα σήψης.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τετάρτη, ο Γ.Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί το κλίμα σήψης με την υπόθεση των υποκλοπών, την αδιαφάνεια, την κομματικοκρατία και τις μη αξιοκρατικές προσλήψεις και τοποθετήσεις και τόνισε πως η αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής είναι σήμερα αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ απαντά με τομές.

Δήλωσε δε, υπερήφανος για τις νέες διαδικασίες τις οποίες έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ως παράδειγμα τις αλλαγές στη Νεολαία του κόμματος και την ΠΑΣΠ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση στο θέμα, έκανε και εκείνη λόγο για κλίμα σήψης, το οποίο, όπως είπε, καλλιεργείται από τη ΝΔ και στελέχη της και χαρακτήρισε την εικόνα από τη συγκέντρωση της ΔΑΠ «θλιβερή και ανησυχητική».

«Η εικόνα αυτή», σχολίασε, «έχει στοιχεία ύβρεων και πόλωσης, αλλά και κοινωνικού αυταρχισμού. Μ αυτές τις πρακτικές μάς πηγαίνουν πολύ πίσω, το τελευταίο προκάλυμμα του μεσαίου χώρου έπεσε πλέον και αναδεικνύεται μια Δεξιά παλαιάς κοπής».

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης δήλωσε σχετικά: «Να χαίρεται ο πρωθυπουργός τον υπουργό του για τον Πολιτισμό».

Απαντώντας δε, σε ερώτηση σχετικά με τις αποδοκιμασίες κατά της κυβέρνησης που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία σύγκριση με την απρέπεια και τη χυδαιότητα της συγκέντρωσης της ΔΑΠ».

Σχετικά, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου στην εκδήλωση της ΠΑΣΠ -στην οποία ήταν ομιλητής και ακούστηκαν αποδοκιμασίες- έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και πέρασε από το τραπεζάκι της ΔΑΠ, όπου χαιρέτησε τα μέλη της.

«Στην πολιτική το "δεν είδα, δεν ξέρω και δεν κατάλαβα" δεν είναι άλλοθι και δεν μπορεί να δώσει συγγνώμη» επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου και επέκρινε τον υπουργό γιατί και η ομιλία του είχε απαξιωτικό χαρακτήρα για τον Γ.Παπανδρέου.

Κυβέρνηση: «Μεμονωμένα φαινόμενα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος χαρακτήρισε τα υβριστικά συνθήματα μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία καταδικάζονται από όλους και τον υπουργό Πολιτισμού.

Σημείωσε ότι είναι γενικά περήφανος για την ΟΝΝΕΔ και ανέφερε ότι τέτοιου είδους φαινόμενα, απ όπου και αν προέρχονται, δεν τιμούν τις νεολαίες, ούτε συνάδουν «με τον πολιτικό πολιτισμό που πρεσβεύουν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ακόμη ότι και ο ίδιος είχε δεχθεί επίθεση σε ομιλία του σε φοιτητές στην Κοζάνη και πρόσθεσε ότι όπως καταδίκασα τότε τα φαινόμενα αυτά, έτσι τα καταδικάζω και τώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και έδωσε εξηγήσεις για το γεγονός.

«Λυπάμαι που δεν το άκουσα, αν το είχα ακούσει θα το είχα αποκηρύξει εκείνη τη στιγμή» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι ούτε αποδέχεται ούτε συμμερίζεται τα υβριστικά συνθήματα.

Παρατήρησε, πάντως, ότι η αντίδραση είναι αναντίστοιχη του μεγέθους του προβλήματος και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι τον έχει στόχο εδώ και οκτώ μήνες.

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε σχετικώς ότι τόσο ο κ. Βουλγαράκης όσο και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ αποδοκίμασαν τα συνθήματα και καταδίκασαν την ενέργεια, ενώ πρόσθεσε πως τα φαινόμενα αυτά «δεν τιμούν τον πολιτικό μας πολιτισμό».

Καυστικό για τα γεγονότα ήταν το ΚΚΕ. Η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε χαρακτηριστικά ότι αν αυτοί που εξύβρισαν χθες ήταν στελέχη της ΚΝΕ, σήμερα δεν θα ήταν στελέχη της ΚΝΕ. Σημείωσε, πάντως, ότι η συμπεριφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, στη Βουλή για παράδειγμα, δεν είναι η δέουσα, λέγοντας ότι υπάρχουν απρεπείς φράσεις αλλά και απρεπείς πράξεις, εννοώντας την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων.

Δήλωση Λαλιώτη

Εν τω μεταξύ, ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Λαλιώτης, αναφερόμενος σε συνθήματα που ακούστηκαν εναντίον του σε εκδήλωση της ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κατά τη διάρκεια ομιλίας του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι κρίμα νέοι άνθρωποι της συντητηρητικής παράταξης να υιοθετούν αυτό το ήθος και το ύφος στη λογική, στο λόγο και στα συνθήματά τους».

Ο κ. Λαλιώτης διευκρίνισε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν αφορά όλη την ΟΝΝΕΔ, αλλά ορισμένους κύκλους της, και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η ηγεσία της ΝΔ να αποδοκιμάσει στα λόγια και την πράξη αυτές τις ακρότητες και τους φανατισμούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ