30

Την παραίτησή της υπέβαλε την Τρίτη η ΥΠΕΞ Σουηδίας. Η Λάιλα Φράιβαλτς βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης όσον αφορά την παροχή βοήθειας στους Σουηδούς που επλήγησαν απο το τσουνάμι, ενώ σε αυτά προστέθηκε και το θέμα των σκίτσων του Μωάμεθ.

Η υπόθεση των επίμαχων σκίτσων του Μωάμεθ αφορά σε σχετικό διαγωνισμό που πραγματοποιούσε μέσω του Δικτυακού του Τόπου ακροδεξιό κόμμα της Σουηδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να κλείσει το Δικτυακό Τόπο, γεγονός που προκάλεσε διαμαρτυρίες για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η ίδια είχε αρχικά δηλώσει άγνοια για την απόφαση των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ να τον κλείσουν. Σήμερα, όμως, αποφάσισε να παραιτηθεί. «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και αποφάσισα να παραιτηθώ» δήλωσε.

Η κίνηση αυτή -σχολιάζει το Reuters- αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, η οποία σε λιγότερο από έξι μήνες αντιμετωπίζει τη «βάσανο» των βουλευτικών εκλογών.

Πάντως, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκέραν Πέρσον, κράτησε αποστάσεις: «Ήταν δική της απόφαση» τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ