Σε ευρεία ανάπτυξη της «ασφαλούς» πυρηνικής ενέργειας καλεί η G8 από τη Μόσχα
Οι υπουργοί Ενέργειας της G8 κάλεσαν την Πέμπτη από τη ρωσική πρωτεύουσα την παγκόσμια κοινότητα να προωθήσει την πυρηνική ενέργεια, με ζητούμενο την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών σε ενέργεια και την περικοπή των επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου.
51
Οι υπουργοί Ενέργειας της G8 κάλεσαν την Πέμπτη από τη ρωσική πρωτεύουσα την παγκόσμια κοινότητα να προωθήσει την πυρηνική ενέργεια, με ζητούμενο την κάλυψη μακροπρόθεσμων αναγκών σε ενέργεια και την περικοπή των επιβλαβών αερίων του θερμοκηπίου.
Μετά το πέρας των εργασιών διήμερης συνόδου για θέματα ενέργειας, η Ρωσία -η οποία προήδρευσε συνεδρίασης της G8 για πρώτη φορά φέτος- εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας την «ασφαλή» πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση-κλειδί σε μία εποχή αυξημένων τιμών πετρελαίου, σημειώνει το Associated Press.
«Για τις χώρες που το επιθυμούν, μια ευρεία ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας σίγουρη και αξιόπιστη είναι ζωτικής σημασίας για την διαφοροποίηση της προμήθειας ενέργειας μακροπρόθεσμα, που θα είναι αποδεκτή από περιβαλλοντική άποψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Μόσχα.
Οι υπουργοί Ενέργειας τάχθηκαν επίσης υπέρ της «ανάπτυξης των ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας», καθώς και των «τεχνολογιών που χρησιμοποιούν καύσιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα».
Τέλος, επισήμαναν ότι ένα «σταθερό μέλλον του διεθνούς ενεργειακού τομέα απαιτεί σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη μετατροπή ενέργειας».
«Αναγνωρίζουμε ότι για να προσελκύσουν επενδύσεις, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενες χώρες να έχουν ανοιχτά και ευνοϊκά καθεστώτα επενδύσεων, που θα περιλαμβάνουν σταθερούς και προβλέψιμους κανόνες, ξεκάθαρους φορολογικούς νόμους, και αποτελεσματικές διοικητικές διαδικασίες, καθώς και μια δίκαιη και αμοιβαία πρόσβαση στις αγορές όλων των διαδικασιών παραγωγής που αφορούν την ενέργεια» υπογράμμισαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Στα σκαριά, πολυμερής εμπορική συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά
- Πυρηνικά όπλα: Παγκόσμια ανησυχία καθώς έληξε η τελευταία συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για τον έλεγχό τους
- Από το Sell America στο Buy Europe – Aλλάζουν στρατόπεδο (;) οι επενδυτές
- Βενεζουέλα: Αποφυλάκισε άλλους 17 πολιτικούς κρατούμενους
- Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα διαβουλεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ
- Roblox: Η Αίγυπτος προστέθηκε στη λίστα των χωρών που μπλοκάρουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα