Έξαρση των λοιμώξεων σε νοσοκομεία της χώρας λόγω εξαιρετικά ανθεκτικών μικροβίων
Αθήνα: Αντιμέτωποι με δύο εξαιρετικά ανθεκτικά και «ελληνικά» μικρόβια βρίσκονται οι γιατροί σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζεται έξαρση των λοιμώξεων.
Αθήνα: Αντιμέτωποι με δύο εξαιρετικά ανθεκτικά και «ελληνικά» μικρόβια βρίσκονται οι γιατροί σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιάζεται έξαρση των λοιμώξεων.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Παρασκευής, τα μικρόβια κλεμπσιέλα πνευμόνια (klebsiella pneumonia) και ψευδομονάδα ερουγκινόζα (pseudomonas aeruginoza) αποδεικνύονται ανθεκτικά ακόμη και στα ισχυρότερα αντιβιοτικά που διαθέτει σήμερα η επιστήμη, όπως είναι οι καρβαπενέμες, και μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς ακόμη και στον θάνατο.
Η εμφάνιση των δύο μικροβίων καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1997 στην Ιταλία και το 2000 στην Ελλάδα. Ωστόσο την τελευταία διετία στα ελληνικά νοσοκομεία εξαπλώνεται άλλο ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά μικρόβιο του αναπνευστικού, το klebsiella pneuniae, το οποίο έχει απομονωθεί μόνο σε ασθενείς στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης συνδέθηκαν με Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύθηκαν σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, με αφορμή το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 13-15 Μαρτίου.
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι υπάρχουν ενδονοσοκομειακοί μικροοργανισμοί, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, που πλέον εντοπίζεται και σε άτομα τα οποία δεν νοσηλεύονται.
health.in.gr
- Τουρκία: Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο την Αττάλεια
- «Ο δικός μας Μέσι»: Ενθουσιασμός στον κόσμο της Μπράιτον για τον Κωστούλα (pics)
- Κρήτη: Συλλαλητήριο αγροτών στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Δέχτηκαν επίθεση με χημικά από την αστυνομία
- Είναι σε σοκ, είχε άγιο: Ο Τρύφωνας Σαμαράς για το ατύχημα της Πηγής Δεβετζή
- Τύρναβος: Κίνδυνος για την ομαλή λειτουργία του φράγματος τα φερτά υλικά
- Οι καιρικές συνθήκες στην Αστάνα: Ποια θα είναι η θερμοκρασία την ώρα του Καϊράτ – Ολυμπιακός (vids)