38

Η Σχολή Τζούλιαρντ, η μεγάλη σχολή μουσικής και δραματικής τέχνης της Νέα Υόρκη, έλαβε μια ανεκτίμητη δωρεά, που αποτελείται από 139 παρτιτούρες και χειρόγραφα, μεταξύ των οποίων η αρχική παρτιτούρα της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν.

Δωρητής είναι ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της σχολής Μπρους Κόβνερ, επιχειρηματίας και μεγάλος συλλέκτης. Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως το πρώτο χειρόγραφο της Συμφωνίας Νο 9 που έγραψε ο Μπετόβεν, για να το παραδώσει στον τυπογράφο. Η σύνθεση φέρει πολλές σημειώσεις και διορθώσεις.

Μεταξύ των άλλων μουσικών συνθέσεων ξεχωρίζουν μια παρτιτούρα μικρού ορατόριου, πάνω στην οποία έχει γράψει σημειώσεις του ο Μπαχ, ένα χειρόγραφο του Μπετόβεν για την όπερα «Φιντέλιο», αρκετά μουσικά κομμάτια του Μπραμς (Συμφωνία Νο 2, Κονσέρτο για πιάνο Νο 2, Διπλό Κονσέρτο), ένα χειρόγραφο του Λιστ για την «Ουγγρική Ραψωδία».

Έργα των Πουτσίνι, Ραχμάνινοφ, Ραβέλ, Σούμπερτ, Βάγκνερ και άλλων συνθετών περιλαμβάνονται επίσης στη δωρεά. Η «συλλογή των χειρόγραφων της σχολής Τζούλιαρντ» θα στεγαστεί σε αίθουσα μελετών, η οποία θα κατασκευαστεί ειδικά για το σκοπό αυτό και θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2009. Ειδικοί, σπουδαστές της μουσικής και βιρτουόζοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν.

«Είναι πολύ ευχάριστο να ξαναβρίσκεις και να συλλέγεις αυτά τα χειρόγραφα. Είμαι βέβαιος ότι αυτό που κάνουμε στη σχολή θα επιτρέψει σε σπουδαστές και καθηγητές να εμβαθύνουν στη διαδικασία της δημιουργίας αυτών των μεγάλων συνθετών και να το μοιραστούν με τον υπόλοιπο κόσμο» δήλωσε ο δωρητής. «Δεν μπορώ να σκεφτώ μια αντίστοιχη συλλογή αλλού στον κόσμο» σχολίασε ο Κρίστοφ Βολφ, μουσικολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και επικεφαλής του Ιδρύματος Μπαχ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο