30

Η εισβολή των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ το 2003 αύξησε τον κίνδυνο της τρομοκρατίας αποκαλύπτει έρευνα του BBC σε 35 χώρες. Την άποψη αυτή στηρίζει το 60% των ερωτηθέντων έναντι μόλις 12% που εκτιμά το αντίθετο.

Παράλληλα, των 45% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ανατροπή του Σαντάμ ήταν λάθος, έναντι 36% που δηλώνει το αντίθετο.

Πάντως, οι Ιρακινοί έχουν άλλη άποψη: το 74% θεωρεί σωστή την ανατροπή του τέως προέδρου, έναντι 23% που δηλώνει το αντίθετο.

Το 35% των πολιτών σημειώνει ότι οι συμμαχικές δυνάμεις πρέπει να παραμείνουν στη χώρα, το 32% ζητά την απόσυρσή τους και το 13% εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνουν μόνον εφόσον το επιθυμεί η ιρακινή κυβέρνηση.

Οι Ιρακινοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα αυτό: το 49% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και ακριβώς το ίδιο ποσοστό ζητά να παραμείνουν στη χώρα.

Το 55% των Βρετανών και το 58% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι στρατιώτες τους πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ.

Η μοναδική χώρα, όπου οι πολίτες εκτιμούν ότι ο κίνδυνος της τρομοκρατία μειώθηκε είναι η Νιγηρία. Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Κίνα, η Νότιος Κορέα και η Αίγυπτος όπου με ποσοστά από 83%-85% οι πολίτες θεωρούν ότι η τρομοκρατική απειλή σήμερα είναι αυξημένη.

Την ίδια άποψη εκφράζει επίσης το 77% των Βρετανών, το 75% των Ιρακινών αλλά και το 55% των Αμερικανών.

Στη Γαλλία, το ποσοστό όσων θεωρούν ότι η τρομοκρατική απειλή αυξήθηκε φτάνει το 67%. Στην Ισπανία το ποσοστό είναι 79%, στη Γερμανία 80% και στην Ιταλία 81%.

Η έρευνα έγινε το διάστημα Οκτωβρίου 2005 – Ιανουαρίου 2006 και συμμετείχαν 41.856 πολίτες από 35 χώρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ