Ανοιχτό ξανά το 2007 το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας
Ανοίγει σε ένα χρόνο ο δεύτερος όροφος του Νομισματικού Μουσείου επί της οδού Πανεπιστημίου, για να αναδείξει όχι μόνο ένα σπάνιο θησαυρό 8.000 νομισμάτων, αλλά και για να αποκαλύψει την πλήρη εικόνα του ωραιότερου νεοκλασικού στην καρδιά της Αθήνας.
38
Ανοίγει σε ένα χρόνο ο δεύτερος όροφος του Νομισματικού Μουσείου επί της οδού Πανεπιστημίου, για να αναδείξει όχι μόνο ένα σπάνιο θησαυρό 8.000 νομισμάτων, αλλά και για να αποκαλύψει την πλήρη εικόνα του ύστερα από τρεις δεκαετίες που παρέμενε κλειστός ως θύμα της γραφειοκρατίας και της περιστασιακής έλλειψης χρημάτων.
Είναι ο δεύτερος όροφος του ωραιότερου νεοκλασικού κτιρίου της Αθήνας, του Ιλίου Μελάθρου, που στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο και ο οποίος ετοιμάζεται να ξετυλίξει την ιστορία του ευρωπαϊκού νομίσματος από τις αρχές του 2007 αποκαλύπτοντας παράλληλα στο σύνολό της την άλλοτε κατοικία του ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερρίκου Σλήμαν.
Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο επισκέπτης θα μπορεί να μάθει ποια ήταν τα «σκληρά» νομίσματα κάθε εποχής, από το ρωμαϊκό δηνάριο και τον βυζαντινό σόλιδο ως τα τάλιρα της Μαρίας Θηρεσίας και το δολάριο. Μαζί θα ενημερώνεται για τα κράματα, από τα οποία ήταν φτιαγμένα, τους φορείς που ήλεγχαν την παραγωγή τους, τα σύμβολα και η σημασία τους.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα εκθέματα που θα αποτελέσουν πόλο έλξης. Είναι και το ίδιο το κτίριο που σχεδίασε ο Τσίλερ σε στυλ πομπηιανής βίλας με τις τοιχογραφίες του Γιούρι Σούμπιτς (στις οποίες εμφανίζονται ο Σλήμαν και τα μέλη της οικογένειάς του σε συμβολικές σκηνές και σκηνές από τις ανασκαφές) και τα ψηφιδωτά δάπεδα με θέματα από τα ευρήματα των ανασκαφών στην Τροία και στις Μυκήνες, που θα αποκαλυφθούν καθώς είχαν σκεπαστεί όταν το κτίριο μετατράπηκε σε γραφεία του Αρείου Πάγου.
Το έργο της συντήρησης του δευτέρου ορόφου εκτιμάται σε ένα εκατομμύριο ευρώ. Για την έκθεση των νομισμάτων ο προϋπολογισμός αγγίζει τις 900.000 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από το Γ ΚΠΣ. Σε ενάμιση μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί και το καφέ στον κήπο του μουσείου, ενώ προχωρεί και η διαδικασία κατασκευής ανελκυστήρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τζόνσον: «Πρέπει να προστατεύουν τον Γουεμπανιάμα, αλλιώς θα το κάνει μόνος του» (vid)
- Άρειος Πάγος: «Λευκός καπνός» για του τρεις Ευρωπαίους εισαγγελείς
- Αμφίπολη, 422 π.Χ.: Ο Κλέων εναντίον του Βρασίδα, η άλογη ελπίδα εναντίον της φρόνησης
- OnlyFans εναντίον Euphoria: Σφοδρές αντιδράσεις για την «σκύλα» Κάσι – «Eξευτελισμός, στερεότυπα»
- «Οδηγίες συστήματος» – Τι κρύβεται στους αόρατους κανόνες που υπακούν τα chatbot
- Πόθεν έσχες: Τα εκατομμύρια των καταθέσεων, οι επενδύσεις και οι οφειλές – Τι δήλωσαν τα πολιτικά πρόσωπα για το 2025
- Παναθηναϊκός: Ο Ρεμπρόφ έμεινε στην ατζέντα και οι υποθέσεις Λέτο-Αλμέιδα
- Παναθηναϊκός: Με προβλήματα η προετοιμασία για Ολυμπιακό – Ξανά εκτός Μπακασέτας, Ρενάτο και Κάτρης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/francisco-moreno-U8kQFsu9vzw-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442