Υποχωρούν οι πετρελαϊκές τιμές μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή του
Την διατήρηση της παραγωγής του στα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως αναμένεται να αποφασίσει ο ΟΠΕΚ στην συνοδό του στη Βιέννη, μετά από εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής. Η σταθεροποίηση της παραγωγής προκάλεσαν πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 68,25 δολ.
88
Την διατήρηση αμετάβλητης της παραγωγής του στα 28 εκατ. βαρέλια ημερησίως τουλάχιστον έως την επόμενη υπουργική του σύνοδο στις 8 Μαρτίου αποφάσισε ο ΟΠΕΚ, κατά τη διάρκεια της συνόδου των μελών του στη Βιέννη, έπειτα από εισήγηση της επιτροπής να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα η παραγωγή του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός διαθέτει καθημερινά στην αγορά 29,3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Και αυτό διότι μαζί και με το Ιράκ, που προς το παρόν δεν αναφέρεται στις περιοδικές στατιστικές, υπάρχει ημερήσια υπέρβαση της υφιστάμενης παραγωγής των 28 εκατ. βαρελιών κατά περισσότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ Νουάιμι δήλωσε στους δημοσιογράφους οτι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 11 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ να διατηρηθεί η παραγωγή πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα.
«Το Ιράν δε συνδέει το πετρέλαιο με τη διαμάχη του με τη Δύση όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα και δεν έχει κανένα λόγο να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου του», δήλωσε από τη Βιένη ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Καζέμ Βαζιρί-Χαμανέχ.
Με τον τρόπο αυτό απάντησε στις φήμες που ήθελαν το Ιράν να προτείνει μείωση της παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ, προκειμένου να πιέσει -σύμφωνα με αναλυτές- τους Δυτικούς, οι οποίοι την Πέμπτη θα αποφασίσουν στο πλαίσιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας για την παραπομπή του θέματος του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Δεν ανακατεύουμε την πολιτική με τις οικονομικές αποφάσεις», διαβεβαίωσε ο Ιρανός υπουργός αναφερόμενος στη διαμάχη της χώρας του με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Πτώση των διεθνών τιμών
Τα σενάρια διατήρησης των σημερινών ποσοστώσεων στην παραγωγή οδήγησαν σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας.
Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του «μαύρου χρυσού» για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου υποχωρούσε το πρωί της Τρίτης κατά 10 σεντς στα 68,25 δολάρια το βαρέλι, από τα 68,35 δολάρια που έκλεισε την Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Σκωτσέζικο ντους από τον Τραμπ
- Φονική κακοκαιρία με δυο νεκρούς – Μεγάλες καταστροφές στην Αττική – Πού θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες
- Βουλή: Προκλητικός Βαλτογιάννης αναφέρθηκε στη χούντα – Άμεση αντίδραση και δηλώσεις καταδίκης
- Υπερθέαμα: Όλα τα γκολ της 7ης αγωνιστικής της League Phase του Champions League (vids)
- Νιούκαστλ – Αϊντχόφεν 3-0: Για 8άδα οι Άγγλοι, θετικό αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό (vid)
- Τουρκία: Ελεύθερος ο Γάλλος δημοσιογράφος που συνελήφθη σε φιλοκουρδική διαδήλωση