Επιτάχυνση αλλαγών σε Ασφαλιστικό και σφικτή εισοδηματική πολιτική συνιστά η ΤτΕ
Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες απηύθυνε την Δευτέρα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκος Γκαργκάνας, επ ευκαιρία της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της ΤτΕ. Τι είπε για Ασφαλιστικό και εισοδηματική πολιτική.
27
Μήνυμα με αποδέκτες τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους κοινωνικούς εταίρους, απηύθυνε την Δευτέρα, από τη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Νίκος Γκαργκάνας, επ ευκαιρία της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου του ιδρύματος, αλλά και του γεύματος που παρέθεσε ακολούθως στους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας.
«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό», σημείωσε, «τόσο η κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων κατά τους επόμενους μήνες, να συμβάλουν ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις των μέσων ακαθάριστων αποδοχών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την περίοδο 2006-2007 να είναι συμβατές με την ανάγκη για επίτευξη σταθερότητας των τιμών».
Ο κ. Γκαργκάνας υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων, ώστε τα περιθώρια κέρδους να διαμορφώνονται σε κανονικά επίπεδα. «Αν είχαν γίνει αυτά που επί χρόνια τώρα εισηγούμαστε και για τα οποία πολλές φορές έχουμε -άδικα κατά την άποψή μου- επικριθεί, θα είχαμε σήμερα σταθερότητα των τιμών και επιπλέον δεν θα συνεχιζόταν η απώλεια ανταγωνιστικότητας» είπε.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τόνισε ότι αυτή είναι απαραίτητο να γίνει έγκαιρα και «άρα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση». Προτείνοντας μέτρα για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας και την αύξηση του ποσοστού απασχόλησης, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων «και την αύξηση της μέσης πραγματικής ηλικίας αποχώρησης από την εργασία».
Ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ακόμη την ανάγκη για περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι αν και τόσο η σημερινή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, έκαναν σημαντικά βήματα σε αυτόν τον τομέα, ωστόσο αυτά δεν ήταν αρκετά. Έτσι, όπως είπε, το ποσοστό της ανεργίας «παραμένει απαράδεκτα υψηλό» (10% κατά μέσον όρο στο πρώτο φετινό εξάμηνο), «παρόλο που ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης την τελευταία εξαετία είναι στο 4%. Αυτό υποδηλώνει ότι το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό, δηλαδή συνδέεται με δυσκαμψίες της ελληνικής οικονομίας».
Πέραν της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας, έμφαση πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού. Κατά τον κ. Γκαργκάνα, είναι καταρχάς ανάγκη να εφαρμοστεί πολιτική για την ενίσχυση της γεννητικότητας.
Το ύψος του δημόσιου χρέους (109,3% του ΑΕΠ το 2004), σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, καθιστά αναγκαία και επείγουσα τη δημοσιονομική προσαρμογή. Στόχος είναι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ να μειωθεί στο 60% το αργότερο μέχρι το 2015, όταν οι δαπάνες για συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στο 3,5% φέτος ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη
Θετικό είναι, κατά τον κ. Γκαργκάνα, το γεγονός της συγκράτησης του πληθωρισμού, παρά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου διεθνώς και την αναπροσαρμογή των συντελεστών του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και ορισμένων άλλων έμμεσων φόρων. Ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΤτΕ είναι πως ο μέσος πληθωρισμός φέτος (βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή) θα διαμορφωθεί στο 3,5%, από 3% πέρυσι.
Αντίθετα, ο πυρήνας του πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής, θα υποχωρήσει ελαφρά στο 3,2%, από 3,4% το 2004. «Όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ, με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, εκτιμούμε ότι θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,5% φέτος» σημείωσε.
Ο κ. Γκαργκάνας έκανε λόγο και για στοιχεία δυσκαμψίας στη λειτουργία της αγοράς εργασίας. «Ο πρόσφατος νόμος για το κόστος των υπερωριών και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας αντιμετωπίζει ορισμένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που είχαν επισημάνει οι επιχειρήσεις. Επομένως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευελιξία και να συμβάλει έτσι σε αύξηση της απασχόλησης» είπε.
Κυριακόπουλος: «Αγκάθι» η γραφειοκρατία
Στις κυβερνήσεις και στη δημόσια διοίκηση ανήκει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι το θεσμικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις δεν είναι ελκυστικό, τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του γενικού συμβουλίου της ΤτΕ, ο κ. Κυριακόπουλος ανέφερε σαν «αγκάθια» στην επιχειρηματική δραστηριότητα, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις και την αστάθεια που υπάρχει στην εξεύρεση λύσεων από τον δικαστικό χώρο.
Οπως είπε, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, γίνεται μεν προσπάθεια, αλλά τα βήματα είναι αργά. «Σήμερα δεν είμαστε προφανώς αρκετά ελκυστικοί, ώστε να δημιουργήσουμε τις τόσες παραπάνω επιχειρήσεις, που χρειάζονται, για να απορροφήσουμε τους 500.000 άνεργους» είπε.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ακόμη ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να περάσουν οι ΔΕΚΟ στους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας είναι σωστή, αν και «υπάρχει ένα λάθος: δεν είναι εύλογο να επιζητάμε από επιχειρήσεις, που είναι ή θα γίνουν ΑΕ και θέλουμε να λειτουργούν όπως οι ιδιωτικές, να αποφασίζονται με νόμους ή εκτός των μηχανισμών διαμεσολάβησης και διαιτησίας οι αυξήσεις και οι αμοιβές των εργαζόμενων» διευκρίνισε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία(;) διάσπαση: «Έφοδος» της μειοψηφίας στην Κουμουνδούρου – Το σχέδιο Πολάκη για να φάει… τη Δούρου
- Πολυτέλεια; Ξεχάστε όσα ξέρατε – Οι εκατομμυριούχοι της ΑΙ ξοδεύουν αλλού τα χρήματά τους
- ΕΛΑΣ: 400+1 πολίτες από την κοινωνία στο Εθνικό Συμβούλιο – Όλα τα ονόματα στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο
- Συνταγή: Μεσογειακά ζυμαρικά με ψητή φέτα
- ΠΑΣΟΚ: Συντηρεί την κόντρα με την κυβέρνηση για το πρόγραμμα – Νέα συνέντευξη τύπου Ανδρουλάκη για τις 17 παρεμβάσεις στις συντάξεις
- Μην «κλέβεις» χρόνο από τον ύπνο σου
- Καιρός: Έως τους 35 βαθμούς η θερμοκρασία τη Δευτέρα – Πού θα βρέξει
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442