Ντάλας: Ο καφές χωρίς καφεΐνη ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και μάλιστα περισσότερο απ’ ότι τον αυξάνει ο κανονικός καφές, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις επιστημονικές συνεδρίες της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Ο Δρ Ρόμπερτ Σουπερκο και οι συνεργάτες του στο Ιατρικό Κέντρο Fuqua και το Κέντρο Υγείας και Μάθησης Piedmont-Mercer ανέλυσαν τις επιδράσεις του κανονικού και του καφέ χωρίς καφεΐνη στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε 187 άτομα που είχαν εγγραφεί στη μελέτη Coffee and Lipoprotein Metabolism.

Τα άτομα με τυχαία επιλογή εντάχθηκαν σε μια από τρεις ομάδες: μη καταναλωτές καφέ, καταναλωτές καφές και καταναλωτές καφέ χωρίς καφεΐνη, οι οποίοι έπιναν τρία με έξι φλιτζάνια την ημέρα για δυο μήνες.

Μετά το τέλος της μελέτης, ο Δρ Σουπερκο δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στην γλυκόζη ή ινσουλίνη νηστείας, την ολική χοληστερόλη, της HDL2 χοληστερόλη ή τα τριγλυκερίδια μεταξύ των τριών ομάδων.

Ωστόσο, οι καταναλωτές καφέ χωρίς καφεΐνη είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα των ελεύθερων λιπαρών οξέων, τα οποία με τη σειρά τους αύξαναν την λιποπρωτεΐνη Β, η οποία σχετίζεται με την LDL χοληστερόλη.

Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα είναι σαν την βενζίνη, που κινεί πολλές από τις μεταβολικές λειτουργίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον διότι είναι άσχετο με την καφεΐνη, που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ο ένοχος στην σχέση καφέ-καρδιακής νόσου.

Βέβαια ο καφές, όχι όμως και αυτός χωρίς καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Το θέμα της δοσολογίας είναι σημαντικό, καθώς οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπιναν μεταξύ τριών και έξι φλιτζανιών καφέ ημερησίως. Επομένως, τα άτομα που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες δεν θα πρέπει να ανησυχούν.

health.in.gr